Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Állami sebesség

"Tíz évvel megelőzték ezzel a törvénnyel a valós lehetőségeket – mondta egy ügyintéző. A jogszabály szinte túl jól sikerült. A hivatalnok szerint a mindennapi élet távol áll a jó szándékú előírásoktól. Ha például lenne nem állandóan lefagyó, minden hatóságot egyesítő közigazgatási számítógépes rendszer..."
Tíz évvel megelőzték ezzel a törvénnyel a valós lehetőségeket – mondta egy ügyintéző. A jogszabály szinte túl jól sikerült. A hivatalnok szerint a mindennapi élet távol áll a jó szándékú előírásoktól. Ha például lenne nem állandóan lefagyó, minden hatóságot egyesítő közigazgatási számítógépes rendszer... Akkor esetleg gyorsulhatna a tempó, egyszerűsödne a munka.
A közigazgatásban az átállás most még csak akadályozza a munkát. A dolgozók ismerkednek az új a szabályokkal, kérdezgetik egymást, mit hogyan kell csinálni.

Kívülről nézve az államigazgatás merev és nehézkes rendszer, sok lelassult alkalmazottal. Öröm tehát, hogy néhány esetben rövidebbre szabta a határidőket a törvény. Öröm, hogy a törvényt végigrágó állampolgár elvileg könnyebben nyakon csípheti a rosszul dolgozó hivatalt. A most életbe lépett eljárási változtatásokat a tévéhíradók egyenesen úgy harangozták be, mintha az állampolgár helyett dolgozna az állam embere. Dolgozik is – szűk, jól behatárolt körben. A hivatal ugyanis eddig is összeszedett papírokat az ügyfél helyett, most ezek köre bővül, de az eljárás ettől nem gyorsul.

Ügyfélbarátság ide vagy oda, a közigazgatás rendszere, ha a köz érdekére hivatkozva is, de erőteljes fék. Ezt jelzi a vállalat éléről jött, friss miniszterek, államtitkárok meglepettsége a merev apparátus láttán. Ezt mutatja, hogy sokszor az önkormányzatok maguk sem várnak – mondjuk jogerős építési engedélyre. Az üzleti élet pedig egyértelműen nagyobb tempót igényelne, mint a hatóságok sebessége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fából épült kísértetváros

"A szegedi faházikók szépek, jó, hogy felváltották a korábbi igénytelen építményeket. A sétányt… Tovább olvasom