Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Államosítás

Vélemény - "Több önkormányzat úgy akarja elkerülni az iskolák állami kézbe adását, hogy pont az egyházakkal igyekszik megegyezni."
Nagyon csúnya szó az államosítás, kevés család van ma Magyarországon, amelyiknek valamilyen vagyontárgyát ne vitték volna el a 40-es évek végén csak úgy, egy tollvonással. Akié lett a ház, a műhely, a gép, a taxi, a gyár, a föld, azt úgy hívták, nagy kezdőbetűvel, hogy az Állam.

Manapság megint államosításról beszélünk, a szó olyan természetesen íródik le szinte magától a számítógép klaviatúráján, akár kórházról, akár múzeumról van szó, mintha ez lenne a dolgok természetes velejárója. Most éppen az iskolák következnek, elvben 2013-tól, a forgatókönyv szerint úgy, hogy az állam csak a fenntartói szerepet vállalja, a működtetők az önkormányzatok lennének. Az államé lehet az oktatás, a „szakma", erre – többek között a pedagógusok bérére is – adna pénzt, a közüzemi számlákat, a karbantartást és a felújítást az önkormányzatok állnák. Valószínűleg a tulajdoni lapokon sem változtatnak, tehát a szaktárca állítása – nincs szó államosításról – akár igaz is lehet.

Úgy tudjuk, az oktatási rendszer „államosított" átfazonírozásához 200–300 milliárdos forrásra lesz szükség. Buta kérdés, hogy mindez miből, hogyan valósul meg, nyilván meglesznek a szükséges források. Mint ahogy kerül pénz az 1948-ban államosított pécsi patinás középiskolám egyházi kézbe adására is, nincs nap, hogy ne olvasnék róla valami érdekeset. A gimnáziumot ugyanis „ottfelejthették volna" simán az önkormányzatnál, ha ki nem hal a Miasszonyunk rend az utolsó apátnővel. Akiről érettségi találkozón hallottuk, meglett kora ellenére nagyon rugalmas, nem ragaszkodott a vatikáni szerződéshez, azt mondta, ingyen használhatják az épületet akár még 20 évig is. Csakhogy a jogutód ciszterci rendnek kell az ingatlan, nem fogad el másikat cserébe. A következő egy évben tehát a város állami pénzen új iskolát épít úgy, hogy lebont egy klinikaépületet, kártalanítva természetesen az egyetemet is.

Érdekes, hogy érnek körbe a történések: több önkormányzat például úgy akarja elkerülni az általános iskolák állami kézbe adását, hogy pont az egyházakkal igyekszik megegyezni. Miközben még az is gond, hogy az országban több mint 500 intézményt újítottak fel részben EU-s pénzekből, a támogatás kritériuma pedig az volt, hogy 5 évig ugyanaz maradjon a fenntartó.

Olvasóink írták

 • 1. klj...54 2012. június 14. 09:18
  „Fura ez a kormány.
  Tele van volt MSZMP KB taggal de közben a középkori török módszereket akarja újra életbe léptetni.
  Orbán ugyanis tudja a képzés milyen fontos dolog, hisz anélkül ma is a disznóólat takarítaná.
  Azt is tudja ezáltal (oktatás) lehet Bokasowskyzálni az egyedeket. (Huxley: Szép új világ)
  Aki ezt nem ismeri annak más jelző írok:
  Janicsárképzés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taigetosz

"Hol van az már, amikor a kórházban megkaptuk a szükséges gyógyszert?" Tovább olvasom