Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Állampolgári kisszínesek

"Igen, az volt az állításom, szebbek az emberek, a fiatalok, az idősek, a kicsik, a nagyok, mint a húsz, harminc évvel ezelőtti dömpertologatásban, melyet már volt alkalmam szemügyre venni és értékelni. Ebből az állításból persze az következik, hogy a szabadság szépítene. S így van."
Az emberek szépek

Balatoni strandon jutott az eszembe. Tudjuk, a mai strand valóságos húskiállítás. Aztán állomáson, vonaton, az utca poklában tovább figyeltem az embereket. A „jó arc", hogy ez a megjelölés egy kissé elfásult a közéleti szóhasználat okán, de azért mégis. Sok a jó arc. Arra gondoltam, akár jobban élnek újabban, akár pocsékabbul, akár kedvelik ezt az egészet, akár hányni tudnának tőle, szebbek lettek az emberek. Rosszabbul élnek, alig van betevőjük, de szebbek. Olyan jól élnek, mint Marci hevesen, és szebbek. Igen, az volt az állításom, szebbek az emberek, a fiatalok, az idősek, a kicsik, a nagyok, mint a húsz, harminc évvel ezelőtti dömpertologatásban, melyet már volt alkalmam szemügyre venni és értékelni. Ebből az állításból persze az következik, hogy a szabadság szépítene. S így van. A szabadság szépít, a magyarok egyre szebbek, írtam ezt még a nyáron, és aztán a szöveget elkevertem. Most pedig kiegészítettem, mert bár az ősz sokakat elcsúfított, és a gázár se lesz tréfadolog, de azért lesz még július, strand, kabintalálka, s magyarokat továbbszépítő hőguta.

Tányértörés

Nem reprezentatív felmérés volt, de, gondolnám, mégis bír meggyőző erővel. Az eső három napja hullt, és borús időben az ember őszintébb. Az volt tehát a kérdés, hogy törnek-e tányért, poharat családi viták, veszekedések alkalmával. Él-e még ez a szép szokás, vagy silány komédiák őrzik? Természetesen nők voltak a kérdezettek. Többszörös anyák, fiatal, még férjezetlen nők, hajadonok, mafla, ritkán szóló, még mindenben reménykedő kis bakfisok. Tört-e vizes pohár, kistányér, ha mást mondott, akart a másik, a társ, ha füllentett, utálatos, goromba volt, ha nem tudott elszámolni az idejével? Úgy jöttek a nemek egymás után, mint a katonák. Nem, a tizenöt megkérdezett nő egyike se tört tányért, sem poharat. Igaz, mélázott el aztán az egyikük, egyszer mégis a földhöz csapott egy hamutartót. És olyan megalázó volt, hogy nem tört el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítani az életet

"Annyira jellemző, hogy ha nem is főhír, de nyomban afféle félbotrány lett a dologból. Az egyik… Tovább olvasom