Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Állásvadászat

"Miért is akarunk dolgozni? Hogy fizethessük a rezsit, eltarthassuk magunkat, családunkat."
– Pénz nélkül, ha megszakadsz, akkor se tudsz állást találni! – összegezte tapasztalatait egy ismerősöm. Ezzel rövidre is zárhatnánk a témát, csakhogy. Minderre ő is csak egyéves munkahelyvadászat után jött rá. Mint ahogy arra is, tulajdonképpen fölösleges volt a tartalék pénzét álláskeresésre költeni.

Több mint 60 helyre küldte el az önéletrajzát. Szimplán csak az előbbivel azonban labdába sem rúghatott volna. A végzettségének megfelelő állások többségéhez ugyanis napokig készítette az elvárt projekteket. Ami – tesszük hozzá halkan – igazán jól jött az állást kínálónak. Egy fillér nélkül hozzájutott az ötletekhez, míg a munkanélküli több 10 ezer forintot költött. Miből? Három hónapig havi mintegy 70 ezer forintból, utána ennek a feléből, végül alig 20 ezer forintból. Az összegek – főleg az utóbbi – hallatán nem csoda, hogy a végén már tényleg azon gondolkodott: állásinterjúra utazzon, és vállalja a költségét – csak később közölték vele, ezt igazolás fejében téríti a munkaügyi központ –, egyen, vagy rezsit fizessen. Ekkorra a tartaléka rég odavolt.

Jobban ösztönzi-e a munkanélkülieket, ha valóban csökken az álláskeresési járadék összege? Nehéz elképzelni. Mert miért is akarunk dolgozni? Hogy fizethessük a rezsit, eltarthassuk magunkat, családunkat – magyarán, hogy pénzt keressünk. Viszont, mint kiderült, pénz, befektetés nélkül nem találhatunk munkát. A kör bezárult. Nehéz, sőt valószínűleg lehetetlen úgy ösztönözni, ha elveszünk.

Olvasóink írták

 • 5. kalkutta 2011. január 18. 23:04
  „Kis magyar (vadkeleti) kapitalizmus.”
 • 4. azigazitrebitsch 2011. január 18. 16:07
  „Amit ez az osztjónapot emberke vizionál,az akkor állná meg a helyét,ha a kevés munkaerő miatt nem tudnának termelni az üzemek,mivel a dolgozótársak jó része otthon henyélne a bőséges munkanélküli járadékából.
  Nos mi tudjuk,hogy ez nem egészen így van,csak az a baj,hogy az övéi közül nincs egy faxa gyerek sem, aki ezt elmagyarázná neki.”
 • 3. deszkás 2011. január 18. 15:55
  „"Nem kell bujkálni a munka elől" ezt ki is mondta nemrég?”
 • 2. kiokushyn 2011. január 18. 12:31
  „Összeköttetés-pénz,s még azért kell egy kis szerencse is.
  Valljuk, be régen is így volt, csak nem beszéltek a témáról.”
 • 1. Zebra 2011. január 18. 11:23
  „Önéletrajz nyomtatása, sokszorosítása.
  Útiköltség.
  Álláshirdetésekhez való hozzájutás (újság, internet).
  Telefonálás.

  Nagyon sok pénzt bele kell fektetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előttünk az özönvíz

"Rendre elhangzanak biztatások, ám ahogy az ár- és belvizek apadnak, az ígérethullámok is csillapodnak." Tovább olvasom