Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Alma az iskolában

"Jóval több ez, mint a semmi, de igencsak messze van az ideálistól."
Naponta egy alma az orvost távol tartja – szól a jól ismert jelmondat, amit egy ideig főleg a rendelők falára kiakasztott plakáton olvashattunk. Manapság már mindenhonnan elárasztanak bennünket az egészséges életmódot népszerűsítő hirdetések, kiadványok, műsorok. A hirdetőtáblákon most épp azt olvassuk: fogyasszunk naponta 3-szor 3-féle zöldséget, gyümölcsöt, és akkor sokat tettünk saját magunkért. Persze a választék is jóval bőségesebb, mint mondjuk a 80-as években – minden szezonban szinte minden vitaminforrást megvehetünk, ha van miből.

Közben központi döntés is született, és hellyel-közzel elindult az iskolagyümölcs-program, ami napi 1 almát jelent az alsósoknak. Jóval több ez, mint a semmi, de igencsak messze van az ideálistól. Az intézmények egy része, főleg óvodák, a szülők segítségével próbálnak megoldást találni – hetente, havonta gyümölcsnapot tartanak, amikor az anyukák/apukák szállítják az almát, körtét, banánt a gyerekeknek. Vagy heti váltásban kérik a szülőket arra, hogy a korábban befizetett gyümölcspénzből az egész csoportot lássák el vitaminnal.

De azért, hogy a gyerekek szívesen egyék meg a paradicsomot, sárgarépát, brokkolit vagy narancsot, otthon tehetünk a legtöbbet. A megye több iskolájában is kedvezőek a tapasztalatok, de biztos: ha a gyerekek egészen kicsi korukban nem szokják meg, hogy a zöldség-gyümölcs alapvető eleme a mindennapi étkezésnek, később már kicsi az esély rá, hogy a közösség kedvéért megadják magukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülő utakon

"Próbálom elképzelni, mekkora lesz a nagykörút forgalma, de nem tudom." Tovább olvasom