Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Amerika lőtávolságban

"Az iskolai lövöldözés a civilizáció csődje."
Honnan szerez egy diák maroklőfegyvert?

Honnan szerez bárki is maroklőfegyvert? Úgy értem, persze, biztos, ha valaki nagyon akarja, lehet fegyvere. De az elsőéves gyógyszerészhallgató nem tipikusan a fegyvernepperek célcsoportja.
A pécsi történetben semmi nem tipikus. Iskolai lövöldözés Magyarországon? Hihetetlen, de akkor biztos Pesten. Nem? Akkor biztos külföldi diák volt. Nem? Akkor biztos egy szakmunkásképzőben történt.
Vadul dolgoznak az előítéletek, hogy megvédjék a hosszú évek alatt felépült biztonságrendszert. Úgymint: ilyen csak külföldön, lehetőleg az Egyesült Államokban fordul elő. Hazai egyetemen sosem, hiszen a felsőoktatás a tolerancia temploma.

Ami az előítélet-morzsákból megmaradt: a lövöldöző neme. És hogy amennyire eddig tudni lehet, a három tipikus ok – összeveszett a barátaival, féltékeny, híres akart lenni – egyike vezette, ami a diákgyilkosokat „szokta". A pécsi egyetemista a volt barátaira támadt. De ha már ott voltak, rálőtt a gyakorlatvezető tanárra és a berohanó takarítónőre is.

Az intézmény reakciója lélegzetelállítóan higgadt. Tudják, mit kell tenni, mert van rá recept. Kiadtak egy közleményt, amelyben sajnálattal közlik, hogy lövöldözés történt, de megnyugtatnak mindenkit, hogy a veszélyhelyzet elmúlt. Ezenkívül közlik, hogy „az egyetem Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálata csütörtökön este nyolcig várja a segítséget igénylő diákokat". Vagyis mindenki gyorsan döntse el, hogy megviselte-e az eset.

Az iskolai lövöldözés a civilizáció csődje. Van rá valamilyen megoldás, csak nagyon szomorú: járhatnának a diákok nálunk is fémdetektoros kapun át.

Az eset után néhány órával szegedi hallgatókkal beszélgettünk. Egyikük cinikusan megjegyezte: pedig az egyetemen tilos a puskázás. Különben vicces. Csak meghalt egy ember.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. december 02. 17:29
  „A tartási engedély az otthoni tartásra szól. A viselési engedély az utcai, töltött fegyver magán viselésére jogosít. Egyik nem váltható ki a másikkal. Attól hogy valakinek tartásija van még nem viselheti, attól hogy viselésije van még otthon nem tárolhatja. Ha nem önvédelmi célú akkor otthon nem kellene tartania.”
 • 7. .suhym. 2009. november 28. 07:02
  „6. hozzászólás unknown 2009.11.27. 16:13

  Igazad van, sem katona, sem rendőr....,
  DE

  a pszichológiai vizsgálatot egy szakértő mondta és a sportlövőkkel kapcsolatban, katonákról, rendőrökről szó sem volt.
  Elnézést, ha félreérthető voltam.:((”
 • 6. unknown 2009. november 27. 16:13
  „Látom kedves .suhym., nem voltál és nem vagy sem katona, sem rendőr... :-))”
 • 5. .suhym. 2009. november 27. 15:37
  „3. hozzászólás unknown 2009.11.27. 14:27

  Nem vagyok egy fegyverszakértő (sem), de szerintem a fegyvertartás és a fegyverviselés két különböző dolog.
  Gondolom egy sportlövőnek tartási engedélye van, de ez nem jelenti azt, hogy azzal grasszálhat az utcán állandóan, főleg nem megtöltve!

  A rádióban hallottam reggel, hogy pszichológiai vizsgálaton csak egyszer vesz részt a delikvens, aztán csak az évenkénti sportorvosi vizsgálatokat kell megcsinálni R-Go, ha közben bármiféle változás állt be a pszichéjében észrevétlen marad.”
 • 4. unknown 2009. november 27. 14:40
  „Most, utóbb olvastam el a bővebb írást, s a hozzászólásokat, látom, ott is foglalkoznak a fegyvertartás kérdésével. Én még ott tartok, hogy ha valaki egy lövészklub tagja, jó, oké, lehet saját fegyvere, de azt nem viheti ki onnan távoztakor. El kell azt zárni egy tároló szekrénybe.”
 • 3. unknown 2009. november 27. 14:27
  „Az még hagyján, hogy lövészklub tagja, az lehet bárki nagykorú állampolgár bizonyos feltételek mellett. Szegeden is van négy-öt lövészklub. Erről a DM-ből értesülhettünk talán egy éve, akkor foglalkoztak vele. A nagy kérdés az, amit a déli hírekben hallottam, hogy fegyvertartási engedélye volt a srácnak! Na én erre lennék kíváncsi, hogyan rendelkezhetett vele pszichológiai kórlappal? Ki lehetett vajjon a srác papája, mentora, aki a pisztoly viseléshez segítette? Hajrá, oknyomozó újságírók!”
 • 2. Állampolgár 2009. november 27. 12:44
  „Ha késsel gyilkolt volna, betiltanánk a konyhai eszközöket? Ismét érdekesen közelítünk a témához...”
 • 1. .suhym. 2009. november 27. 11:31
  „"Honnan szerez bárki is maroklőfegyvert? Úgy értem, persze, biztos, ha valaki nagyon akarja, lehet fegyvere. De az elsőéves gyógyszerészhallgató nem tipikusan a fegyvernepperek célcsoportja."

  Érdekes, bennem ezek a kérdések fel sem merültek, mivel amikor meghallottam a hírekben, az eset után nem sokkal, már mondták, hogy egy lövészklub tagja a fiú!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütni az asszonyt

"Társadalmunk képtelen feldolgozni a férfi-nő viszony változásait." Tovább olvasom