Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Amerikába kéne menni

"Az autósok többsége ekkora drágulás után sem érzi, hogy átléptük a lélektani határt."
Az autózásról nem mondunk le, akármennyibe kerül is a benzin. A kutaknál nem lett kisebb a forgalom annak ellenére sem, hogy 320 forint körüli összeget hagyunk ott egy liter 95-ös benzinért. Sokan nyíltan kimondják, tízezer forintnál nem számít még egy 500-as, de még egy ezres sem. Rögtönzött felmérésünkből az is kiderült, az autósok többsége ekkora, egy hét alatt csaknem 25 forintos drágulás után sem érzi, hogy átléptük a lélektani határt.

Mi, magyarok így szórjuk a pénzt. Ha szétnézünk Európában, látnunk kell, hogy szinte csak Németországban, Hollandiában, Norvégiában, valamint az olaszoknál drágább az üzemanyag, mint nálunk. Olcsóbban lehet viszont tankolni például Horvátországban és Spanyolországban, a legkedvezményesebb árat pedig Ukrajnában találjuk.

És olcsóbb Románia, valamint Szerbia is, hozzánk ráadásul mindkét ország közel van: a keleti szomszédnál 240, a délinél 290 forint körüli árakkal találkozhatunk. Nagy a csábítás tehát, hogy kimozduljunk itthonról, ha mégiscsak spórolni akarunk. Én mégis inkább azt mondom: ha már utazunk, menjünk Ausztriába. Azért kéne Ausztriába menni, mert ott nemcsak a benzin kerül kevesebbe – körülbelül 300 forint a 95-ös, 275 forint gázolaj literje –, hanem sok-sok minden, amit úgy általában a fogyasztói kosarunkba teszünk.

Ha én most elindulhatnék egyet shoppingolni Ausztriába, akkor vásárolnék magamnak divatos pulóvert, meleg dzsekit, bőrcsizmát 10–30 euró körüli árakon. Ráadásul nem a gagyit venném meg, hanem olyan minőségi darabokat, amelyeket a téli árleszállítás előtt 80–100 euróért árultak. Vennék nagyon finom sajtokat, különleges sonkákat, szalámikat, feleannyiért, mint itthon. És vásárolnék márkás kozmetikumokat, parfümöket, csokikat is.

De ha még alaposabban átgondolom a helyzetet, nem is Ausztriába kellene menni, hanem meg se kéne állni Amerikáig, ahol még olcsóbban és akár évekre előre beszerezhetném a család téli ruhatárát. Ha pedig autómmal együtt hajóznék át az óceánon, akár meg is tankolhatnék: egy liter benzinért mindössze 150–160 forintot fizetnék.

Olvasóink írták

 • 5. BarnaMiklós 2010. január 08. 09:12
  „...és elgondolkodott már azon, vajon miért tankolhatna 150-160 Ft-ért Ön szerint, mert a New York Times szerkesztői nem írnak mondjuk olyasmit a rovataikba : I would go to BEVÁSÁROLNI to Hungary...”
 • 4. BarnaMiklós 2010. január 08. 09:01
  „Kedves Fekete Klára!

  Mi az a "shoppingolás" ? Ön lehet, hogy szórja a pénzt...de Amerikába érve kérem ne tessék elcsodálkozni, amikor esetleg újságot olvasva (?) - "Így írtok ti." élménye lenne.

  Üdvözlettel: Barna Miklós”
 • 3. berkabela 2010. január 07. 13:24
  „Ha lemondanánk káros szenvedélyeinkről, az gazdasági összeomlást eredményezne.Ezt az országot az alkoholisták,a dohányosok,és az autósok tartják el.”
 • 2. madártej 2010. január 06. 18:02
  „A taxisok nem indulnak még blokádolni? Vagy nincs rá parancs? A durva életbe.”
 • 1. kiokushyn 2010. január 06. 12:02
  „És még nagyon sok dologról nem mondanak le:cigi,pia,stb.,bármennyire emelik az árakat. De miért is kellene lemondani?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol mindig van elég pénz

"Ha Szegeden 235 ezren laknánk, akkor is elég patika lenne." Tovább olvasom