Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Amerikai levél

"A minap úgy döntött egy New York-i bíróság, hogy akinek kedve van, és a megfelelő eszközök is a rendelkezésére állnak, jogában áll leugrani az Empire State Buildingről. Veszünk egy ejtőernyőt, és pille."
A minap úgy döntött egy New York-i bíróság, hogy akinek kedve van, és a megfelelő eszközök is a rendelkezésére állnak, jogában áll leugrani az Empire State Buildingről. Veszünk egy ejtőernyőt, és pille.

Pénteki nap volt, hogy New Yorkra rászakadt a sarkvidéki hideg, szempillát tépő, karcos szelekkel. Még a Central Park is üres volt, mint egy ócska grund. De aztán másnap, a magát nulla fokra föltornázó időjárás előhívott öreget, fiatalt, boldogot és boldogtalant. Újra csúcsforgalom lett a parkban. Mert ilyenkor futnak öregek is, lassított piruettekkel, csoszogásszerű házi mozgásokkal, vagy... Vagy úgy halad, mintha síelne, holott se síléc, se bot. Vagy úgy fut, mint a maratoni üzenőfiú az utolsó száz méteren, csak éppen tíz kilométert. Bocsánat, itt miles-ban mérik.

Az öregséget csak azért emlegetjük, mert egy hetvenéves házaspár Kaliforniában sétálni indult. A hegyekben időztek, kék volt az ég, és rágcsáló mókusok. Mígnem leereszkedett a lombok közül egy úgynevezett hegyi oroszlán, gondoljuk, ez valamilyen puma vagy vadmacska lehetett, majd megkóstolta, s mivel ízlett neki, falatozni kezdte az idős bácsi arcát. A feleségének azonban eszébe jutott, hogy jó hatvan évvel ezelőtt azt tanulta, ha megtámadnak, legott vissza kell támadni, ugyanis két igen pontos szúrással világtalanná tette a férjét marcangoló hegyi oroszlánt, mire az állat csalódottan, s kissé imbolyogva elszaladt.

Aztán pedig a napokban 66 évesen szült egy hölgy, tizet letagadott az orvosánál, s nagy ravaszul kihordta az ikreket. Öregecske feleségek hőstettei. Ez is egy megoldás, igen, nem meghalni, inkább szülni.
Akit érdekel, annak eláruljuk, hogy az USA-ban pontosan 13 ezer 700 McDonald's restaurant működik. Szegény Barbarót pedig elaltatták. Barbaro versenyló volt, még májusban a bokáját törte, és harmincmillió dollárt ért, amíg futott. Ezt különben csak a fradistáknak mondjuk. Egy ló annyi, mint 5-10 Fradi.

Aztán eszünkbe jut az is, Washingtonban százezer ember tüntetett igazán kedvenc színészeinkkel – Sean Penn, Susan Sarandon, illetve Tim Robbins, plusz Jane Fonda – a háború ellen. Norman Mailer 84 évesen adott ki új regényt, mely egészen váratlanul Hitlerről szól, a Führerben megtestesülő metafizikai rosszról. Mely rosszat, olykor akaratán kívül, maga Bush elnök is képviseli, így Mailer, ezért szükséges szólni, opponálni ellene. Közbevetőleg. A kormányzat, Bush elnök hathatós támogatásával igen költséges kábítószer-ellenes kampányt folytatott, mely nemrég ért véget, s már az eredményeket is közzé tették. Nos, a drága kampány következményeként nőtt a kábítószert fogyasztó fiatalok száma. Tudniillik tematizálták a körülményeket, az alkalmakat, a hatást, a várható jót, s rosszat. Nem igaz tehát, hogy minden kampány hazug. A kampány nevel, tanít is.

Amióta tart az iraki háború, több mint háromezer katona – többnyire fiatalember – veszett oda. Ez egy erős kisváros férfi felhozatala, mennyi álom, férfiizzadság, tornacipő, farmer, könyves polcon elrejtett óvgumi. Persze ilyenkor mindig eszünkbe jut az irakiak százezres veszteség tétele is. Mármost az Egyesült Államokban 21 évesen leszel igazán felnőtt állampolgár. Attól kezdve ihatsz, szavazhatsz. De addig egy ócska pubban sem kortyolhatsz sört, elkérik az igazolványodat, és eléd lökik a pint málnaszörpöt. Viszont tizennyolc évesen elmehetsz, és ha nincsen szerencséd, el is mész, az iraki háborúba, és felrobbanhatsz az olajért, az elnökért, a hazádért, a jó isten tudja, miért. Vagy este, ha lemostad a kocsiról McCarthy őrmester és Hoppy tizedes vérét, szóval este megpihenhetsz a sátorban, a főépületben, a nyugtató kék fénnyel ellátott körletben. Ihatod a málnaszörpöt, mert sört nem kapsz, és gameboyozhatsz.

Ez azért legalább olyan furcsa, mint hatvanhat évesen szülni. Kalifornia hegyei között pedig vakon bolyong egy éhes és szomorú puma, azon tűnődik, hol rontotta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a per

"A bírónak minden kérdésre választ kell adnia. Sok van. Kollégái azt mondják, ő egyetlen kérdést sem… Tovább olvasom