Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Ami a csövön kifér

"Ez az új hidegháború: elzárt és megnyitott gázcsapokkal vívják."
Pulóverben dideregtek a takaró alatt a palicsi óvoda Csiga csoportjának gyermekei 2009 első napjaiban. Az épületben még a vizet is elzárták, nehogy belefagyjon a csövekbe. Hideg kályhát tapogatott e sorok írója – magas hőfokon csak az ukrán–orosz gázvita lángolt.

Ez az új hidegháború: elzárt és megnyitott gázcsapokkal vívják. A két ország elszámolási nézeteltérése olyan kiszámíthatóan érkezik minden januárban, mint Berényi Miklós újabb gonosztette a Barátok köztben. A 2000-es évek eleje óta Európa lázasan keresi a gázellátás új útvonalait.

Egyrészt Oroszország nélkül; uniós támogatással, de magántőkéből épül a közel-keleti gázmezőket Ausztriával összekötő Nabucco: a 3300 kilométeres vezetékben a tervek szerint 2014-től török, iraki, azeri, türkmén, kazah és egyiptomi gáz is áramolhat – 14 Csongrád megyei települést is érintve.

Persze az orosz Gazpromot, a világ harmadik legnagyobb, közel 100 milliárd dolláros éves árbevételű cégét nem lehet csak úgy csőbe húzni – ezért él az Északi, illetve a Déli Áramlat terve is: ez az Északi-, illetve a Földközi-tenger alatt szállítana orosz földgázt Európába.

A magyar energiamérlegben a földgáz aránya 45 százalék, ezen belül az Oroszországból érkezőé 85 százalék – hívta fel a figyelmet Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Szerinte minden olyan projekt, amely a beszerzési irányokat növeli, elemi érdekünk. Így a Nabucco is – de fontos előrelépés a romániai és a magyarországi gázhálózatot összekötő, tegnap átadott vezeték is. A tavaly októberben Algyőnél felavatott, 150 milliárd forintból épített stratégiai gáztároló pedig biztonságot ad, 1,9 milliárd köbméteres kapacitásával.

Nem tudni, meddig: noha napjainkban a világ energiafelhasználásának közel 60 százalékát a kőolaj és a földgáz szolgáltatja, köztudott, a szénhidrogének nem megújuló erőforrások. Az Energia Világtanács 2000-ben úgy becsülte: 50 év alatt elfogynak a kőolaj-, 70 év alatt a földgáz-, 300 év alatt a szénkészletek.

Addig is nyomjuk, ami a csövön kifér – de mi lesz azután? Jön az atomerőmű-korszak? Vagy az alternatív energiák ideje? Vagy a gázvezetékeket már csak arra használjuk majd, hogy átkiabáljunk egymásnak: nálatok is hideg van?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Celebek

"Keress olyan embereket, akiket a kutya sem ismer, ám olyasmikre vállalkoznak, amire az átlagember nem." Tovább olvasom