Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ami ami, az az

"A Szegedi Paprika Zrt. emblémájában ma is az 1748-as évszám szerepel, ekkor említik ugyanis először márkanévként hivatalos iratok a szegedi paprikát."
A Szegedi Paprika Zrt. emblémájában ma is az 1748-as évszám szerepel, ekkor említik ugyanis először márkanévként hivatalos iratok a szegedi paprikát. Az első paprikaőrlő malmot száznegyvenkilenc éve Szegeden létesítették a Pálfy testvérek, s ők honosították meg a paprika gőzmalmi feldolgozását is. Akkoriban a környéken egyre többen kezdtek paprikaőrléssel foglalkozni, így például Kotányi János és Pick Márk is.

Valódi márkanevek, valódi érték.

Nekik is köszönhető, hogy a szegedi fűszerpaprika nem csupán a hagyományos magyar étkezés alapja lett, de évtizedek alatt a legismertebb magyar termékké – hungarikummá – vált külföldön. Érdekességképpen említem, hogy az inflációs években a tört paprika fizetőeszköz volt Szegeden, a Széchenyi téri, úgynevezett literes piacon. De hol van már a tavalyi hó?

Válságos évek éppen most köszönthetnek ránk, ám az már biztosan nem jön el, hogy a piros arany újra fizetőeszközzé válik – mondjuk a Mars téri piacon. Most egészen más miatt aggódhatnak azok, akik nagyon aggódni akarnak a magyar fűszernövény kapcsán. Horribile dictu! Importpaprikát kevernek a magyar piros aranyhoz. Ez nem valami új dolog. Emlékeznek még a négy évvel ezelőtti aflatoxinos botrányra, amikor színjavításra importpaprikát kevertek a magyar közé, és az őrleményben magasabb lett a toxin aránya, mint amit a szigorú magyar szabvány megenged? A botrány úgy csendesedett le, hogy finomra hangolták a határértéket, s minden mehetett tovább importpaprikástul – mert a piac diktál.

Nem lehet mit tenni akkor, amikor a hazai fűszerpaprika-termelés mélyponton van, a megszűnés veszélye fenyegeti. Fenn lehetne tartani iszonyatos dotációval, de olcsóbb peruit, chileit és kínait bekeverni.

Lehet nosztalgiázni, de tudni kell, már régen nem igaz, hogy ami ami, az az – nem csupán a paprikában, másban sem.

Olvasóink írták

 • 4. jajjaj 2008. október 15. 20:29
  „Az unió már évekkel ezelőtt megmondta NEM LESZ MAGYAR MEZŐGAZDASÁG! Ahogy a piac is változott a termelés is átalakul és megkezdődik egy olyan verseny amit már előre eldöntöttek a szervezők.
  A magyar gazdákat pedig át kellene képeznünk versenyképes ágazatokba mint pl.:bankszakma, politika,titkosrendőrség és magyar labdarúgó válogatott.”
 • 3. wargaborka 2008. október 15. 15:41
  „ezek szerint törvényszerű és követendő példa, hogy mindenből sz*rt csináljunk. kínai paprika, téglapor, dioxin, perui csirke, spanyol dinnye...a magyar gazda meg mehet a tescoba ez a jövő????”
 • 2. bgf 2008. október 15. 13:07
  „B.G.F...”
 • 1. kaky 2008. október 15. 11:20
  „Te ne pofázzál itt valódiságról... buta kis féreg Sz.C.Sz.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darab, darab

"Aggódtak egy másodpercig is az MDF-ért? Ugye nem. Én sem. Biztos voltam abban, hogy megoldják ezt a… Tovább olvasom