Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Amiből hír lesz és pánik

"A magyarországi madárinfluenzát elsőként diagnosztizáló férfi tegnap este már elégedetten nézhette a honi mellett a nagy nemzetközi tévétársaságok hírműsorait, láthatta, hogy arra kíváncsi a világ: a rettegett H5N1 vírus pusztított-e Szegeden. Talán csak azt hiányolta, hogy Magyarországot nem vonták blokád alá."
Hazai és nemzetközi hírügynökségek, tévétársaságok vezető hírként számoltak be tegnap arról, hogy Magyarországon galambtetemeket vizsgálnak. Az egész világ tudni akarta, hogy Szegeden is a madárinfluenza pusztít-e, vagy... Nincs vagy! Mindenki erre figyelt, mert a világ retteg a madárinfluenzától.

Na, akkor lássuk, mi kellett a világhírhez: Takács József szegedi polgár szombaton a Tisza-parton sétált-sportolt gyerekeivel, és a vízparton meglátott néhány döglött galambot. Takács József bizonyítottnak látta, hogy már Szegeden is pusztít a madárinfluenza, a mit sem sejtő emberek, pláne a gyerekek életveszélyben vannak, a hatóság tétlen, ellenszer pedig sehol. Arra gondolt, be kell avatkoznia. Életveszély ide, életveszély oda, azért összegyűjtögette a galambtetemeket.

Itt meg kell állni egy pillanatra. Muszáj emlékeztetni olvasóinkat, hogy Takács József nem először gondolkodott így, csak akkor még más néven tette. A szegedi férfi nemrégiben változtatta meg a nevét, korábban Nyári Ferenc Józsefként már leleplezte a rég bezárt Gyevi temető felszámolását, föld alól kiásott koponyákkal és egyházi személyek ügynökmúltjáról szóló iratokat lobogtatva rohangált a városban, a csúcson pedig keresztégetéssel vádolt meg – mindenkit.

A mostani galambos történet azzal folytatódott, hogy Takács József tárcsázta a 104-et, ahol bejelentette, a Stefánia előtti rakparton döglött madarak hevernek, értesítsék az állategészségügyet, meg mindenkit.

Néhány perc múlva már állatorvos volt a helyszínen, és rendőri biztosítás mellett vizsgálta a Takács által egy kupacba hordott madártetemeket. Szerinte a rendőrök közölték vele és az állatorvossal, hogy az ügyben hírzárlat van, a történtekről senkinek sem beszélhetnek.

Takács csak erre várt. Előbb értesítette a Belügyminisztériumot, utána bekopogtatott szerkesztőségünkbe, majd hívta a különböző televíziós társaságokat, és sokat sejtetően fogalmazott: nemzetbiztonsági titkot sért, de vállalja, hisz nagy a baj, Szegeden hullanak-pusztulnak a madarak, a hatóságok pedig mindezt el akarják titkolni.

A magyarországi madárinfluenzát elsőként diagnosztizáló férfi tegnap este már elégedetten nézhette a honi mellett a nagy nemzetközi tévétársaságok hírműsorait, láthatta, hogy arra kíváncsi a világ: a rettegett H5N1 vírus pusztított-e Szegeden. Talán csak azt hiányolta, hogy Magyarországot nem vonták blokád alá.

Azt mondta, nem a szereplési vágy, nem a pánikkeltés volt a célja.

Akkor mi?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeljünk éjjel!

Délelőtt egy kalandfilm, majd két vígjáték, este, fő műsoridőben pedig kalandfilmvígjáték: ez volt a… Tovább olvasom