Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Antall pizsamája

JEGYZET - "Sokan méltatják, kevesen tanultak tőle."
Korosztályom sosem fogja elfelejteni a Kacsamesék-sokkot. Azt a pillanatot, amikor 1993. december 12-én késő délután az MTV1 megszakította a vasárnaponként áhítattal várt Walt Disney-válogatást, és Boross Péter bejelentette Antall József miniszterelnök halálát.

Generációm jó része sajnos már csak az eseményre emlékező, több mint 14 ezer tagot számláló Facebook-csoport miatt idézi fel a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök alakját. Pedig tanulságos hallgatni azokat, akik a napokban Antall József halálának huszadik évfordulója kapcsán elemezték a néhai miniszterelnök örökségét. Sokan méltatják, kevesen tanultak tőle.

Antall kormányfői teljesítményét lehet és szokás is vitatni, nyilván betegsége is szerepet játszott abban, hogy az 1990 utáni Magyarország kórképében a rendszerváltás sokkját, az egyre mélyülő politikai törésvonalakat, a padlóra került gazdaságot látjuk legélesebben. De látjuk a kórházi ágya mellett, vasalt pizsamában nyilatkozó államférfit is – aki több eleganciát sugároz, mint a ma drága öltönyöket viselő szószátyárai. Ezt az eleganciát nem Louis Vuitton táskákban vagy A8-as Audikban szokás mérni.

Ült együtt Antall Józseffel a Nemzeti Kerekasztalnál jó néhány ma is aktív politikus. Vajon miért nem azt tanulták meg tőle, hogy a szabad választást nem egymás megfigyelésével, szervezett utaztatásokkal, manipulált videókkal nyerik meg? Hogy a valódi népszuverenitás megtestesítője a többpárti politikai rendszerre épülő demokratikus választójogi törvény?

Antall a jobboldalnak megmutatta, nacionalizmus nélkül is van nemzeti érzés. A mai baloldalnak szociális érzékenységből mutat példát. A demokrácia iránti mély elkötelezettség, az 1848-as és 1946-os hagyományokon alapuló magyar alkotmányos berendezkedés helyreállítása, az európai közösséghez tartozás olyan alapelv, amelyhez minden körülmények között hű maradt. Húsz év alatt elherdáltuk az örökséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók, milliárdok

„A 2 millió tízszerese közfelháborodáshoz vezet, ennek százszorosa, ezerszerese nem éri el az emberek ingerküszöbét." Tovább olvasom