Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Antimagyarok

"Lehetne úgy érvelni, ha Románia is az unió tagjává válik, és átjárhatóbbak lesznek a határok, valószínűleg sokkal több lehetőség adódik arra, hogy a magyar kormány segítse az ottani magyarokat."
Orbán Viktort választotta a hónap antimagyarjává a Magyarok Lapja című újság, mert „vezetésével az ellenzék – Székelyföld autonómiájának feltétele nélkül – megszavazta Románia EU-csatlakozását." A hírt a Magyarok Világszövetségének sajtóközpontja tette közzé. Egy kedves ismerősöm figyelmességének köszönhetően újabban naponta kapom ezeket a közleményeket, süt belőlük az a jellegzetes agresszivitás, amely már jó néhány fontos eredményt mondhat a magáénak a magyar politikában: egy rettenetes eredményű népszavazást, egy csomó politikai konfliktust, és megsérült emberi kapcsolatok tucatját.

Lehetne úgy érvelni, ha Románia is az unió tagjává válik, és átjárhatóbbak lesznek a határok, valószínűleg sokkal több lehetőség adódik arra, hogy a magyar kormány segítse az ottani magyarokat. Akiknek a mostaninál jóval több lehetőségük lesz a boldogulásra, az érdekérvényesítésre. Sokuknak talán már nem kell megtanulniuk, hogy ezen a területen békés út jóval több van, mint erőszakos.

Mindezt most csak azért írom, mert én láttam, részben közelről, hogyan érték el szívós egyeztetések, kitartó – egyáltalán nem látványos – aprómunka árán az aradi magyarok, hogy újból a helyére kerüljön a Szabadság-emlékmű. Ami, lehet mondani, csak érc és kő, szerintem viszont az egyetemes magyar kultúra fontos része, és nagyon sokat jelent azoknak az embereknek, akik az utcán járva már csak elvétve hallanak magyar szót. Az aradi magyarok – ami a nyelv, a kultúra megőrzéséhez szükséges föltételeket illeti – szegényebbek, mint például a székelyföldi településeken lakók. Feléjük nemigen akart autópályát kanyarítani az Orbán-kormány, és nem is álmodhattak autonómiáról. Viszont elérték, hogy a helyi, román többségű képviselő-testület határozatot hozzon a szobor helyreállításáról, és azt is keresztülvitték, hogy ezt a határozatot a kukacoskodó állami hivatalokkal szemben is megvédje a város. Erről annak idején sokat írt a magyar sajtó. Az már nem kapott ekkora figyelmet, hogy a halk szavú tanárembert, aki a szobor érdekében végigbrusztolta az elmúlt néhány évet, országgyűlési képviselővé választották azok, akiknek erőt adott a kollektív sikerélmény. Akik pontosan tudják, igaz-e még az az egyébként szép aforizma, hogy Magyarország körös-körül önmagával határos.

Aznap, amikor az MVSZ világgá trombitálta, hogy a legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke antimagyar, a román képviselőházban éppen a székelyföldi autonómiáról szavaztak. A képviselők többsége elutasította a törvénytervezetet, amelyet két magyar képviselő készített. Igen: jó kérdés, hogy vajon hogyan döntöttek volna a román képviselők, ha a magyar parlament csak azzal a feltétellel támogatja országuk uniós csatlakozását, ha engedik létrehozni a székely autonómiát. Azt hiszem, erről megegyezik a véleményem Orbán Viktoréval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pékség illata

"Lehetne minden másképp is: sok-sok kicsi, tőkeerős pékség mindenféle finomsággal felszerelkezve,… Tovább olvasom