Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Anyád, a szúnyogok

"A szúnyognak nincs lakcímkártyája, és oda repül, ahol nem irtják, meg friss vért szívhat."
A Mecsek legmagasabb csúcsa felé vezető turistaút elején tábla figyelmezteti a kirándulókat: az elmúlt időszak esőzései miatt csúszós talajra, kidőlt fákra, vízmosásokra kell számítani. Túrázni csak saját felelősségre! Mi be is vállaltuk.

Arra azonban semmi sem figyelmeztetett, hogy kiéhezett szúnyograjok vetik ránk magukat, amint beérünk az erdőbe. Mindezt annak ellenére, hogy a kullancsok miatt eleve vastagon állt rajtunk a Szuku. A rovarok mintha direkt élvezték volna, hogy a riasztótól citromillatú bőrünkön át szívogathatják a vérünket. Talán a szúnyogok közt is kibontakozóban van valamiféle koktélkultúra? Vagy – ahogy egy barátom fogalmazott – ma már Szukun nevelik föl a kis szúnyogokat a szüleik? Akárhogy is, a túra akár balesettel is végződhetett volna, mert annyira csapkodtunk magunk körül, hogy közben majdnem leléptünk a szakadékba.

Persze nem kell Baranyába menni néhány szúnyogcsípésért – amikor Csongrád megyében is beszerezhetünk belőle bőven. Elég kimenni esténként a ligetbe, sétálni a belvárosban vagy a Stefánián, hogy a külvárosokról és üdülőövezetekről már ne is beszéljünk. Tudjuk, hogy az esőzések és áradások miatt hemzsegnek a szúnyogok idén, de azon kívül, hogy sajnálkozunk miatta, talán tenni is kellene ellene valamit. Hiszen láttunk már városvezetést, amely részben abba bukott bele, hogy képtelen volt elfogadható szintre szorítani a szúnyogok számát. Igaz, akkor – a rossz nyelvek szerint – ellopták a szúnyogirtószer árát, és vízzel permeteztek helyette.

Szóval, ha valamiben vihargyorsan szükség van a mostanában sokat hallott nemzeti együttműködésre a települések között, ebben biztosan. Mert a szúnyognak nincs lakcímkártyája, és oda repül, ahol nem irtják, meg friss vért szívhat.

A települések vezetői meg a fogukkal tehetik ugyanezt, amikor a teraszokról, szabadtéri előadásokról elmenekülő vendégek miatt jóval kevesebb lesz a turista és a helyi adóbevétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor apa pelenkáz

"Hazánkban még mindig furcsán néznek arra a férfira, aki gyedre megy csemetéjével." Tovább olvasom