Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Apám helyett

Az évtizedek alatt valami megváltozott. A világ is,
az emberek is.
"Szinte látom: a térdére könyökölne, csóválná a fejét, és legyintene a jobb kezével. Mert az apám nem értené, hogy van az, hogy ma nem akar senki gyári munkás lenni. Ő 14 évesen, inasként lépett be először azon a kapun, amelyen attól kezdve majdnem fél évszázadon át naponta újra és újra.

Az egyetlen, fakó osztályfotón zakóban feszítenek a szinte kivétel nélkül faluról érkezett fiúk. Így adták meg a tiszteletet annak, hogy bekerülhettek a nagyvárosi ipari iskolába. Mert a gyárban, ahol fénykorában többen dolgoztak, mint ahányan ma Csongrádon élnek, szinte mindenki ismerte a jó szakik nevét. Mert rang, büszkeség volt még akkor gyári munkásnak lenni. A két kezükkel létrehozni valamit a föld gyomrából kibányászott ércből: máig álló vasszerkezeteket, síneket, díszes kisasztalokat – ez jelentette a munkanap értelmét. Aztán az évtizedek alatt valami megváltozott. A világ is, az emberek is.

Könnyű okosat mondani a billentyűzet mögül – most biztos sokan gondolják ezt. Szerintem nincs igazuk. Minden embernek más az érdeklődési köre, a kézügyessége. Nem lehet mindenki gyári, vagy egyszerűen csak klasszikus, kétkezi munkás. Ugyanolyan nagy szükség lenne a lelkiismeretes lakatosokra, mint az odaadó óvó nénikre, a becsületes könyvelőkre és a tehetséges színészekre.

Mert szükségünk volna egymásra. De mi lesz, ha majd eljön az a nap, amikor senki nem az adottságai, lehetőségei, hanem a beteljesíthetetlen álmai szerint akar munkát találni? Ki hegeszti majd meg a könyvelő kettétört kisasztalát, ki varrja meg szakszerűen az óvó néni elhasadt kabátját? Az apám és mindenki más nevében is bízni kell abban, hogy a szakmunka egyszer végre visszanyeri a rangját. Arra, hogy egyelőre miért küzdenek a gyárak munkaerőhiánnyal, tudom, úgysem szólna semmit. Legfeljebb a fejét csóválná, és legyintene a jobb kezével."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átkelőhely

˝Az úttesten más szabályok érvényesek.˝ Tovább olvasom