Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Apás szülés

"Az apa aktív részvétele nélkül elég nehezen fogan meg a gyermek, ám nélküle is világra jön. Nem feltétlenül kezdi azzal a szülőszobán: Sziasztok, megjöttem, hát az apám hol van?"
Az apa aktív részvétele nélkül elég nehezen fogan meg a gyermek, ám nélküle is világra jön. Nem feltétlenül kezdi azzal a szülőszobán: Sziasztok, megjöttem, hát az apám hol van? Természetesen ha mindkét szülő azt szeretné, hogy közösen fogadják a jövevényt, akkor életük meghatározó élményével gazdagodhatnak. A férfi lelkierőt, támaszt adhat párjának a nehéz órákban, pillanatokban, a köztük lévő köteléket tovább erősíthetik az együtt átélt események. Ha azonban valamelyik fél nem akarja az apás szülést, akkor nem szabad erőltetni – mondják hozzáértők is.

Évszázados európai szokás volt, hogy a férfiakat kitiltották a vajúdó asszony mellől. A kezét tördelő, egyik cigiről a másikra gyújtó apa már csak akkor láthatta asszonyát, amikor az kábult boldogságban mosolygott, a baba pedig megfürdetve, úgymond szalonképesen sírt bele a világba. Mint oly sok „találmány", az apás szülés divatja is Nyugatról indult negyed századdal ezelőtt. Népszerűsége olyannyira felszökött, hogy Angliában tavaly a normál szülések kilencven százaléka ilyen volt. Persze nálunk sem sokkal kisebb az arány, hiszen Szegeden ez a mutató nyolcvan százalék.

És akkor most tessenek kapaszkodni: újabb „divathullám" indul Nyugat-Európából. Egyre többen ellenzik az apás szülést. Miért? A párok a nehéz órákban türelmetlenné válnak, közösen siettetnék a baba világrajövetelét. Ez emberi dolog, beleszakad a szíve az apának, amikor látja, milyen fizikai szenvedésen megy keresztül párja, a nő pedig izgul, nehogy elájuljon a családfő. Az orvosok sem mindig tapsolnak annak, hogy eggyel többen vannak a szülőszobán. A papák sokszor láb alatt vannak, csetlenek-botlanak, és időnként – rossz hályogkovács módjára – olyan tanácsokat adnak, amellyel a szülész és a szülő nő dolgát is csak megnehezítik. Hiába átélője a drámai pillanatoknak, igazából vadidegen emberek irányítják a történéseket, rajtuk múlik a végkimenetel.

A víz alatti szülés népszerűsítője, dr. Michel Oden szerint az egyre szaporodó császármetszések oka az apák jelenlétében keresendő. Azt is állítja, az anyukáknak több fájdalomcsillapítót kell adni, többször kell segédeszközt alkalmazni, mint régebben, amikor az apák a folyosón várakoztak. A statisztikák azt mutatják, hogy általában azok szülnek komplikációmentesen, akik mellett nincs nagy asszisztencia, egy szülésznő segédkezik az orvosnak. A kisebb nyüzsgés intimitása vélhetően pozitívan hat az anyukára.

Ezek után kérdés: az apa jelenlétében szülessen a gyermek?

Csak egészséges legyen!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababatár

"Ezerévesnél is régebbi a kérdés: mi végre jöttünk a világra? Jó Tamási Áron ezt felelte rá: hogy… Tovább olvasom