Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Ára van

JEGYZET - "Tegnap délután már a reklámadóról szóló törvényjavaslatot tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányportálon."
Jó okkal feltételezhető – így fogalmaztak tegnap óvatosan a hírekben –, hogy Magyarország jövő szerdán pozitív ajánlást kap Brüsszeltől, és nyáron megszüntetik a velünk szemben 2004 júliusa óta hatályban lévő túlzottdeficit-eljárást, magyarul a túlzott hiány miatti eljárást. Felállhatunk a szégyenpadról, amelyen azért ültünk, mert az államháztartás hiánya GDP-arányosan lassan tíz éve meghaladta a 3 százalékot.

A három fokozatból, sokak szerint három csapásból álló legutóbbi Varga-csomag meggyőzhette az Európai Bizottságot arról, hogy az elkövetkező években is 3 százalék alatt maradhat a hiány. Igaz, ennek nagy ára van: idén első lépésben zárolások lesznek az állami intézményeknél, ha ez nem elég, csúsznak a sokmilliárdos beruházások, és ha még ez sem elég, 2014-ben emelhetik a tranzakciós és az energiaadót, vagy újabb adókat vezetnek be. „Az a kérdés, hogy tegyünk-e még lépéseket, hogy biztosra menjünk a deficiteljárás alóli kikerülést illetően" – fogalmazott Orbán Viktor szerdán. Tegnap délután pedig már a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányportálon, ami bizony padlóra küldhet egy újabb „ágazatot", a médiapiacot.

Az emberek azonban egyelőre örülnek a jó hírnek – a Kossuth rádióban vidáman mondják be –, annak ellenére is, hogy nem tanították meg nekik az iskolában, mit jelent a túlzottdeficit-eljárás. A túlzotthiány-eljárásra sajnos nem született olyan hívószó, mint a megvédjük, a szabadságharc, a rezsicsökkentés, a rezsieljárás.

De gondolkodjunk pozitívan: ha minden a kormány tervei szerint történik, akkor jövőre, a választás évében emelkedhet a minimálbér, a pedagógusok fizetése, csurran-cseppen az agyonnyomorgatott millióknak is. Azoknak, akiknek nincs meg az átlagos keresetként kiszámolt 225 ezer forint bruttójuk, azaz a 150 ezer nettó. Akiknek 60–70 ezer forintjuk van, ha van egyáltalán, vagyis 250 euróból próbálnak éldegélni. Nekik jobb lenne nem tudni arról, mennyi az átlagkereset, és hogy a felső régiókban mennyit lehet havonta kapni ahhoz, hogy ilyen középarányos jöjjön ki.

Olvasóink írták

 • 3. csonakos 2013. május 25. 15:48
  „"Ennek ellenére jelentette be Orbán Viktor a további megszorításokat, amelyekről épp aznap döntenek majd a kabinetülésen, amikor Brüsszel határoz az EDP megszüntetéséről. Egyszerű a logikai lánc: ahhoz, hogy megfeleljünk az Unió elvárásainak, nincs szükség további sarcokra. Akkor miért dönt mégis emellett a kormány?

  A válasz egyszerű: bár a deficit eljárásból várhatóan kiengedi Magyarországot Brüsszel, az állandó figyelem fennmarad, így a kabinetnek nincs szabad keze a választás közeledtével mindig jellemző osztogatásra. Ezt egyébként, részben akaratlanul, de már tavaly év végén elkezdte a kétharmad. A folytatáshoz viszont még több pénzre van szükség."

  http://www.stop.hu/belfold/sarc-utan-osztogatas/1149962/
  Persze a tények van akit nem zavarnak!”
 • 2. theseus 2013. május 25. 13:15
  „Igen, sajnos ára van, hogy 2002-10 között 8-10 % volt az államháztartási hiány, ráadásul 2008-ban 25 milliárd dollár IMF-hitelt is felvett az akkori kormány az államcsőd elkerülésére, amit szépen eltapsolt, miközen maradt a magas deficit. Ezt kell most visszafizetni, úgy, hogy közben 3% alatt maradjon a hiány. Ezért valóban komoly árat kell fizetni az egész országnak, de most talán felállhatunk arról a szégyenpadról, ahová a felelőtlen baloldali gazdaságpolitika ültette az országot.”
 • 1. csonakos 2013. május 25. 09:46
  „Jó jegyzet és igaz! Mindennek ára van! Ennek speciel az, hogy kisebb a GDP és kevesebb a 3% hiány is! Ezt, csak a vak nem látja! - no meg azok akiknek narancsos szemüvegük van! Ez játék a számokkal. Egyébként ebbe az eljárásba vissza is lehet kerülni mint épp most Máltával teszik ezt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik érteni

"Múltba révedő őszödözés helyett most is fontosabb lenne kibeszélni aktuális ügyeinket." Tovább olvasom