Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Áramlások

"Egy aradi cég 42 ezer forintos havi fixért kínálna állást magyarországi munkavállalóknak. Az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen."
Egy aradi cég 42 ezer forintos havi fixért kínálna állást magyarországi munkavállalóknak. Az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen.
Sokak álma arról, hogy az Unióban virtuálissá válnak az országhatárok, még akkor is távolinak tűnik, ha jövő januártól nekünk, mint schengeni országnak Ausztria felé már a személyi igazolványunkat sem kell megmutatnunk. Megállás nélkül autózhatunk át a határon, akárha Passaunál. Az országhatár tehát ebből a megközelítésből immár virtuális – de a többiből még korántsem.

Erre szakosodott osztrák egészségügyi cégek Magyarországon toboroznak szakképzett ápolókat. Az itthoni ápolói fizetésekhez képest szép pénzért kínálnak munkát: idős embereket kell gondozni a lakásukon. A magyar szakápoló számára szép pénz mindazonáltal meg sem közelíti, amit hasonló képzettségű osztrák kollégája kér és kap hasonló munkáért.
Azt sem, amit az osztrák kórház szakszemélyzete kap. De a sógorék azt mondják: nem vagyunk olyan gazdagok, hogy kórházban ápoljuk az időseket, ha azok vannak olyan gazdagok, hogy megfizethessék az otthoni ápolást. Ha nem hazai szakápolót, akkor olcsóbb külföldit. Magyart például. És megcsinálják a kölcsönösen előnyös üzletet. Lényegileg ugyanez a helyzet a síparadicsomi idénymunkásokkal, általában a vendéglátásban és még jó pár munkaterületen.

Ezrek hétköznapi természetességgel vállalnak munkát – Ausztriában, Angliában, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, ki hol.
De közel se dolgozik annyi magyar szerte Európában, mint amennyi román. A dél-európai államokban százezerszámra vállalnak munkát. Hogyne, amikor hazájukban maximum 400 eurót fizetne nekik az olasz autókarosszéria-gyártó, az olaszországi anyavállalat meg ennek a többszörösét – bár kevesebbet, mint az olasz szakinak.

Mindennek pedig az a veleje, hogy jó, jó, ha az országhatárok virtuálisak, szerte Európában, de amíg megmaradnak szegénynek egyes országok a gazdagabbak mellett, addig mindig lesznek – virtuálisabbak. Jó, jó, hogy Románia rohamlépteket tesz, mert túl messziről kellett indulnia. De amíg a háztartási gépeket összeszerelő német cég sokkal kevesebbet fizet Nagyszentmiklóson, mint – teszem – Brémában, addig a munkaerő Brémába fog tartani. Magyarországról. És Romániából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártok a padban

"Politikától fertőződött az iskola. Kormánypárti és ellenzéki politikus mondott beszédet a szentesi… Tovább olvasom