Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Aranykancsó

"A magyar vásárló az élelmiszer minősége helyett egyre inkább az árát nézi."
Vastag bőr lehet a képén annak a forgalmazónak, aki Hamvas Béla-idézettel dobja piacra a vízzel felöntött, újraerjesztett olasz szőlőtörköly kipréselésével előállított „borát". Egyre többen vannak, akik nem foglalkoznak efféle etikai problémákkal. Különösen akkor nem, ha a fogyasztókat megtévesztő üzletpolitikájukkal igazából még csak törvényeket, jogszabályokat sem sértenek.

A közvélemény-kutatásokból, speciális vizsgálatokból mostanában rendre az derül ki: az egyre csökkenő életszínvonalon élő magyar vásárló az élelmiszer minősége helyett egyre inkább az árát nézi. Pénztárcájába tekintve hajlamos megfeledkezni arról az alapigazságról: az ár és minőség szoros összefüggésben áll egymással. Ahogy a kilónként 250 forintért kapható virsliben nem sok húst találunk, és a 300-ért kínált pezsgő sem garantálja a szilveszteri élvezetet, úgy a csalogató Aranykancsó nevet viselő, 260 forintért kínált lőrétől sem várhatjuk, hogy egy hatputtonyos tokaji aszúval vagy egy jó villányi cabernet sauvignonnal vetekedjék.

EU-s csatlakozásunk óta nemcsak a szemetüket próbálják meg itt sokan elhelyezni, egyre több élelmiszerrel kapcsolatos trükkről is hallani. A profit reményében a vállalkozások egy része félretesz minden etikai szempontot. Végül is a haszon reményében nem is kockáztatnak túl sokat. Még a rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette is legfeljebb csak három évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbírsággal büntethető.

Máig emlékezetes a néhány évvel ezelőtti élelmiszer-átcímkézési ügy: különböző lejárt szavatosságú lekvárféleségeket és müzliszeleteket „varázsoltak" újra fogyaszthatóvá. Több mint 41 tonna csemegét semmisítettek meg a hatóságok. Az európai uniós tagállamokból származó termékek egy részét nagyáruházláncok üzleteiből kellett begyűjteni. Bár a vizsgálatok során nem találtak arra utaló adatot, hogy a meghamisított szavatossági idejű termékek az emberi egészségre ártalmasak lettek volna, az is kiderült: az érintett cégcsoportnak korábban már kétszer is volt hasonló ügye. Hiába kaptak azonban 100 millió forintos minőségvédelmi bírságot, nem fizették be.

Hozzá kell szoknunk, hogy az élelmiszerek esetében mindig élnünk kell a gyanúperrel: olcsó húsnak híg a leve. Ha túl csábító az ajánlat, érdemes utánanézni, miből, hogyan is készül az Aranykancsó.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 24. 14:39
    „Mert igénytelen :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humánpolitika

"Nekem nem a szíj tűnt föl, hanem az, hogy az asszony kabátjával, papírjaival takarta az arcát." Tovább olvasom