Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Aranyszabályok

"A tehetős ember ebben a mostani bizonytalan világban csak kissé nyugtalan, nem tépi a haját a kormányválság okozta piaci mozgások miatt sem..."
Főleg az idősebb korosztályhoz tartozók érzik úgy, hogy biztos, ami biztos, most aranyat kell vásárolni. Zsigerből cselekszenek, azt teszik, amit szüleiktől, nagyszüleiktől láttak, akik olyan időket éltek meg, amikor az arany a másnapot jelentette. Az ösztönös lépéseket manapság az elemzők is helyeslik, mindenütt ugyanazt lehet olvasni, hogy az elmúlt heti megbicsaklást leszámítva az utolsó öt évben folyamatosan emelkedett az arany ára.

De ha nem zsigerből vásárolnának az emberek, hanem a megtakarítások hármas alapszabályát – biztonság, hozam, likviditás – vennék csak sorba, akkor se jutnának más végeredményre. Állítólag a három kritérium ritkán jön össze, ha már két érvünk van egy befektetési formára, akkor érdemes azt – és esetleg éppen az aranyat – választani.

De tegyük is hozzá rögtön: a kisembernek nem szabad azt a tuti tippet ajánlani, hogy rohanjon, és megtakarított forintjain lemez vékonyságú aranytömböt vegyen. Mert mi van, ha a jövő héten zuhanni kezdenek a nemesfémárak, és legközelebb tíz év múlva érik el a mostani szintet?

Befektetésekben nyilván az tud gondolkodni, akinek van mit befektetnie, ráadásul van annyi pénze, hogy azt több fészekben tartsa. És ha az egyik megtakarítási formán veszít is, a másikon esetleg többet nyer, hogy összességében haszna keletkezzen az ügyleten. Ő tud csak azon töprengeni, hogy a magas hozamú, likvid értékpapírt válassza-e, amelynek a kifutása bizonytalan, avagy a biztos, de szolid hozamú – az infláció alatti megtakarításokat hozó – bankbetétet.

A tehetős ember ebben a mostani bizonytalan világban csak kissé nyugtalan, nem tépi a haját a kormányválság okozta piaci mozgások miatt sem. Ő az, aki nem most fut aranyat vásárolni. Befektetéseknél ugyanis az is az aranyszabályok közé tartozik, hogy amikor nagy a nyugtalanság, nem szabad kapkodni.

Olvasóink írták

 • 3. Balogh Gábor 2008. április 02. 15:28
  „Én mindjárt indulok is aranyat vásárolni. Igaz olyan keveset adnak a megspórolt pénzemért , hogy még a digitális mérleg is alig jelzi , de ha ez a trendi most , akkor nincs mit tenni . . .
  bégé”
 • 2. cyt 2008. április 02. 12:53
  „Hát az biztos, hogy számomra ez a cikk csak "helykitöltésre való törekvést" mutat. Vajon kiknek iródott? Nekem nem. Szegény embernek nem. Gazdag embernek nem. Akkor tehát kiknek? Annak az egy-kettőnek, akik éppen most akarnak aranyat eladni...???”
 • 1. homer 2008. április 02. 11:25
  „Ennyi hülyeséget, hogy lehet büntetlenül leírni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játék a kártyavárban

"Ki hitte volna, hogy Horváth Ágnes transzparensfigurájává válhat a kormánykoalíciónak. Lobog, vagy… Tovább olvasom