Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Ásító kirakatok

JEGYZET - "A városokat éppúgy szorítja a pénztelenség, mint a kereskedőket és a vevőiket."

"Tegnap arról írtunk, hogy a makói városközpont kereskedői nyílt levélben kérik az üzletek bérleti díjának mérséklését, ma meg arról, hogy bezárják a szegedi Kárász utca patinás galériáját – a fő ok ugyancsak a bérleti díj, amelyet már nem tudnak kigazdálkodni. A szomorú kép tónusát még sötétebbre festi, ha az ember tesz egy sétát a belvárosban, és nem egy üres vagy papírral leragasztott kirakatot talál. Ez a megyeszékhelyre éppúgy igaz, mint a Makóhoz hasonló kisvárosokra. Kapzsik volnának az önkormányzatok?

A válság közepette az egyik tényező, amely a kereskedők, vendéglátósok életét megkeseríti, valóban a bérleti díj mértéke – ám korántsem az egyetlen. Ha az ember veszi a fáradságot, és több vállalkozóval is szót vált, kiderül: a fizetőképes kereslet drasztikus visszaesése közepette legalább ilyen fontos a folyton változó központi jogszabályrendszer vagy például a vásárlási szokások változása. A napokban bezárt makói játékbolt részben ez utóbbinak esett áldozatául: tulajdonosa azt mondja, a legtöbben ma már nagyáruházban vesznek játékokat, és egyre terjed az internetes vásárlás is. A belváros egyik kedvelt sörözője pedig, mint a vendéglátósként Makón évtizedek óta ismert főnök meséli, annak, hogy elvitték a játékgépeket, a dohányzás pedig immár tilos a szórakozóhelyen.

A bérleti díj mértéke persze nem mindegy. Megírtuk: Makón 4 évig nem emeltek rajta, a kereskedők tiltakozására még tavaly is visszakozott az önkormányzat – de már akkor elhangzott: idén biztosan lesz emelés. Hogy a mostani, ismét díjcsökkentést kérő levélnek ezek után lesz-e eredménye, legalábbis kétséges. A szegedi Gulácsy-terem bérleti jogának tulajdonosa ugyancsak abban bízik, kedvezményt kapnak – ők a hely kulturális funkciójára tekintettel, más városok példáját követve. Ami biztos: mindeközben a városokat éppúgy szorítja a pénztelenség, mint a kereskedőket és a vevőiket, és ilyen helyzetben különösen nehéz kompromisszumra jutni. Ennek híján viszont úgy tűnik, egy ideig szaporodni fognak a bezárt üzletek, az árválkodó cukrászdák, sörözők, az üresen ásító kirakatok. Vajon meddig még?"

Olvasóink írták

 • 3. csonakos 2013. március 06. 10:20
  „2. v.imre 2013.03.06. 09:27
  Részben füttyentettem! Kár volt a végéért! Ez is bűnös nem is kicsit! Ugye már másodszor van hatalmon ez a kormány is?
  Nem véletlen kérdeztem vajon ki vette el? Ebben az egész politikai elit benne van meg az összes haver! Látod Imre, így is lehet fogalmazni, hogy mindenki benne legyen aki érintett! A szenvedők meg a magyar nép aki még most sem akarja látni, hogy csak egy igen vékonyka réteg gazdagszik míg a többség, 2/3-ad nyomorban él szép lassan!”
 • 2. v.imre 2013. március 06. 09:27
  „1. csonakos

  Jó a kérdésed Csónakos. Nekem van egy közérthető válaszom. Ha tetszik, füttyenthetsz egy akkorát, mint ama másik Csónakos szokása volt tenni, ha neki tetszően alakult a helyzet. Az állam ezévi költségvetés kiadás 14.500 milliárd forintjából 3.500 milliárdot tesz ki a külföldnek fizetendő hitel- és kamat törlesztés összege. Ez csak az állam. A magánszektor eladósodottsága ugyanannyi, mint az államé, kb. 80 milliárd euró. A lakosság eladósodottsága az is kitesz 40 milliárd eurót. Itt tartunk a rendszerváltozás eredményeként. Rámegy a gatyánk is. Hogy meg voltunk rőkönyödve a rendszerváltozás idején az akkor volt 20-21 akkori dollár milliárd tartozásunk miatt! És akkor még meg voltak a gyáraink, a termelő szövetkezeteink, 10 millió sertés volt az országban. Ma van 10 millió (bocsánat) "marha". Aki elhiszi, hogy mindezért a mai kormány a bűnös.”
 • 1. csonakos 2013. március 06. 07:15
  „Csak egy kérdés motoszkál bennem a jegyzet olvasása után, ki vette el a pénzt az emberektől és az önkormányzatoktól? Valaki tudja a választ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlsúly

"Hol az a több száz millió forint, amit a túlsúlyos kamionoktól beszedtek?" Tovább olvasom