Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Aszály és viszály

JEGYZET - "Az árvizek, a belvizek, a szárazodás, a szűkös készletek, az arzénkérdés ugyanúgy jelentkezik az Alföldön."
A magyar mezőgazdaságnak három ellensége van, az aszály, a viszály és a muszáj – mondotta egyszer Hofi, talán a 80-as években. Ne is tessék tovább olvasni e jegyzetet, ha megvan otthon a hangfelvétel: a szöveg minden mondata ma is ugyanúgy érvényes.

Hogy jó 30 év miért nem volt elég a tréfa elévüléséhez, elég a tavalyi kampányt tanulmányozni: mindegyik párt hosszú távú, gondos árvízvédelmi tervet, tározókat követelt – miközben javában birkóztak a belvízzel többek között a homokháti önkormányzatok is, kvázi magukra hagyva. Tízmilliókat emésztett fel a küzdelem, például a csatornák takarítása. Mindenkié tele volt – szó szerint és képletesen is.

Az új kormány hatékony megoldást ígért a szétszabdalt védekezésre – a fő csatornaműveket az Atikövizig tartja karban, a külterületieket a vízgazdálkodási társulatok, a belterületieket az önkormányzatok –, de terve, hogy minden egy kézben összpontosuljon, minimum egy évet csúszik, leginkább pénzhiány miatt. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára azért nemrég bejelentette: a tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság, a minden 100 liter vízből 40-et elpocsékoló, korszerűtlen magyar vízközműhálózatok pedig azon önkormányzatok tulajdonává válhatnak, amelyeket terhel az ivóvíz-ellátási kötelezettség.

Kérdés, több pénz jut-e ettől a rendszerre. A probléma vidékünkön a legégetőbb, hogy képzavarral éljek: a folyószabályozás hiányosságai, az árvizek, a belvizek, az aszályérzékeny területek, a szárazodás, a szűkös készletek, az arzénkérdés ugyanúgy jelentkezik az Alföldön. Erre hívta fel a figyelmet májusban a Magyar Tudományos Akadémia hazánk vízgazdálkodási stratégiájáról szóló tanulmánykötete.

Minél hamarabb meg szeretnénk szabadulni a víztől, miközben a települések víz- és csatornahálózata egyre inkább elavul, továbbá süllyed a talajvízszint, és egyre nagyobbak az árvizek. Át kell állni a vízvisszatartásra és -tárolásra – rögzítette a kutatócsoport.

Akad pozitív példa: megyénkben a belvíz és az aszály kiegyenlítésére tett első kísérlet a Mórahalom melletti nagyszéksóstói beruházás, amelynek szikes tava tisztított szennyvizet, csapadékot és talajvizet fogad, belvizet fog vissza, talajvizet pótol, öntözésre is alkalmas. Bár a dumával is Tiszát lehet rekeszteni, ez hatékonyabb módszernek ígérkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két utcai harc közt

"Pedig ugyanolyan jogok sérültek, ugyanolyan vért folyt mindkét oldalon." Tovább olvasom