Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Átok az áldás

"Az égi áldás könnyen átokká válhat, ha nem vesszük elég komolyan a felkészülést."
lig lélegzett fel Hernádkércs, megint retteghet. Tegnap újabb rossz hírek érkeztek a borsodi faluból, amelynek megsegítésére gyűjtést indítottak Szegeden. Az egész napos eső után újra kilépett medréből a Hernád, a környező dombokról is ömlik a víz és a sár. Két víz közé kerültek – mondja keserűen a település polgármestere, aki hétfőn még bizakodott, hogy hamarosan újra normálisan folyhat az életük. Most a meteorológusok, vízügyesek előrejelzéseit figyelik, aggódva várják az újabb árhullámokat, új védművet építenek.

A következő évszázad talán legnagyobb kihívásának az édesvízkészletek rohamos csökkenését mondják a szakemberek. Ez persze bennünket valószínűleg nem érint majd olyan súlyosan, mint sok kedvezőtlenebb adottságú országot; így nem is bánunk okosan, előrelátóan a rajtunk átzúduló, ránk eső vízkinccsel. A 2003-ban indult hosszú távú árvízvédelmi fejlesztés többek között 6 nagy árapasztó víztározó építését ígérte 2007-re. Ezek együtt 750 millió köbméter vizet tudtak volna befogadni árvíz idején – ha a tervek maradéktalanul megvalósultak volna. A Tisza mentén élő másfél millió ember tartós védelméhez ennél is több, legalább 1,5 milliárd köbméteres kapacitású víztárolórendszer kellene. A beruházások elsősorban forráshiány miatt késtek, de valószínű, hogy az előző kormányzatok taktikáztak is: a 2007 és 2013 közti uniós finanszírozási periódusban megkezdett beruházásokra már több pénzt lehet lehívni a brüsszeli nagy kalapból.

A víz elleni védekezésnek mindhárom tartópillére fontos: nemcsak a tározórendszerek elengedhetetlenek; javítani kellene a folyómedrek vízszállító képességét, fejleszteni az árvízvédelmi létesítményeket – megerősíteni és magasítani a töltéseket, felújítani a zsilipeket.

Hernádkércs polgármestere úgy látja: árvízvédelmi felkészülésüket – a falut védő körgát megépítését – lassítja a kisajátítási eljárások magas száma is. Hasonló a helyzet máshol is: az érintett területek tulajdonosai – jó esetben legalább tisztázottak a tulajdonviszonyok – úgy gondolták, eljött a nagy üzlet ideje, végre jó pénzt kaphatnak nem túl értékes földjeikért. A vizes történet ezer ágát-bogát, minden összefüggését a laikus nemigen ismerheti – ahhoz azonban nem kell szakembernek lenni, hogy belássuk: az égi áldás könnyen átokká válhat, ha nem vesszük elég komolyan a felkészülést.

Hernádkércsnek ezeket a heteket kell túlélnie, azután megkezdik majd uniós támogatással a védelmet nyújtó körgát építését.

Olvasóink írták

  • 1. berzebúb 2010. június 02. 11:57
    „Az or.go egyik cikke: Elmosta az országot a május: az extrém idő okai.
    A cikk maga nem volt túl érdekes, a hozzászólások annál inkább. Azok között bukkantam a HAARP elnevezésre. Bepötyögtem a keresőbe...olvasgattam, olvasgattam (volt róla iromány bőven). Kiakadtam.
    Ha valóban igaz, amiket a HAARP-ról leírnak, nem pedig csak rossz pletyka, fikció, akkor az nagyon aggasztó és elszomorító...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz a küszöbön

"Azt találtam mondani az itteni első embernek, hogy ez a szálló lesz a sírba eresztő kötele." Tovább olvasom