Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Atombiznisz

JEGYZET - "A Közgép és a többi Fidesz-közeli cég hatalmasat kaszálhat majd a 10 milliárd eurós beruházáson."
„Európában, bizony, elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt már mindenki kezdi veszedelmesnek látni. (...) Magyarországnak nincs semmi keresnivalója Keleten, mert ott semmilyen babér nem teremne országunknak, csak alárendeltség és kiszolgáltatottság" – ellenzékben ilyen mondatokkal sokkolta az országot Orbán Viktor 2007 szeptemberében, a Lakiteleki Találkozó 20. évfordulóján. Ehhez képest saját táborát is meglepve sugárzó arccal jelentette be a múlt héten: megállapodott Putyin elnökkel a paksi atomerőmű bővítéséről.

A választópolgárok többsége körülbelül annyira ért az energiapolitikához, mint Pokorni Zoltán a balneológiához, ezért szívesen hagyatkozna inkább a szakemberekre, de ők meg egymásnak homlokegyenest ellentmondó véleményeket fogalmaznak meg. A nukleáris társaság tagja nyilván az atomért lobbizik, a zöldek pedig a megújuló energia mellett érvelnek. Ez egy olyan bonyolult szakmai kérdés, amiről egy normális országban alapos mérlegelést, hosszas szakértői és társadalmi vitát követően döntenek. Persze tudjuk, Magyarország már régóta Abszurdisztán, ahol a kétszer kettő gyakran öt, ahol független szakértők nem léteznek, ahol minden döntéssel kapcsolatban felmerül: igazából kinek az érdeke?

Orbán atomembere, Lázár János a trafikbiznisz után az energiaügyeinket is gyorsan gatyába rázta; és a villámgyors moszkvai megállapodást egyenesen az elmúlt 40 év legjobb üzletének nevezte. Jött is erre az ellenzéki válasz: igazat mondott, mert a Közgép és a többi Fidesz-közeli cég hatalmasat kaszálhat majd a 10 milliárd eurós beruházáson, amelyben 40 százalék lesz a magyar beszállítók részaránya.

Jellemző módon a közszolgálati médiumok nemigen adnak teret azoknak a szakértőknek, akik a ragyogó üzlet nyilvánvaló ellentmondásaira hívják fel a figyelmet. Például arra, hogy a majd nálunk is építő Roszatom Törökországban 20 milliárd dollárért tervezett atomerőműve már 25 milliárdnál tart, vagy arra, hogy míg Pakson most 12 forintért állítanak elő 1 kilowattóra áramot, ugyanez az új atomerőművekben már 27-33 forintba kerül. Miközben Fukusima óta a biztonsággal kapcsolatos félelmek miatt is egyre drágábbá válik az atomenergia, addig a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia a dinamikusan fejlődő technológiának köszönhetően évről évre olcsóbban állítható elő. További ellenérv: a paksi erőmű családonként 1 millió forintba kerülő bővítéséről 2020-ban is ráért volna dönteni a magyar kormány az akkori piaci viszonyok és technológiák figyelembevételével.

Selmeczi Gabriella persze erre is megadta a frappáns választ: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Lehet, de talán nem lett volna ekkora a felháborodás, ha Orbánék legalább a látszatra adnak, és a moszkvai megállapodás előtt az Országgyűlés elé vitték volna az ügyet. Kockázata nem lett volna: a parlamenti vita után, mint ahogy lassan már négy éve mindig, egyszerűen csak működtették volna kétharmados szavazógépezetüket. Hogy a választások előtt még ezt sem tartották fontosnak, jól mutatja magabiztosságukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmentek hazulról

"Kárpátiát hallgató, Ausztriában robotoló hentes." Tovább olvasom