Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Attila szomorú

"József Attila ül a felhők szélén az őszi napsütésben, tán égi fűszálat táncoltat fogai között. Néz le, kirajzolódik előtte az alföldi táj. Elmosolyodik, ő már tudta előre, hogy születésének 100. évfordulóján szobra lesz Vásárhelyen. Látja a vasárnapi ünnepi tömeget az avatáson. Kedvére való látvány."
József Attila ül a felhők szélén az őszi napsütésben, tán égi fűszálat táncoltat fogai között. Néz le, kirajzolódik előtte az alföldi táj. Elmosolyodik, ő már tudta előre, hogy születésének 100. évfordulóján szobra lesz Vásárhelyen. Látja a vasárnapi ünnepi tömeget az avatáson. Kedvére való látvány.

Szálljunk le a földre! Hétfőn a vásárhelyi önkormányzat lebontatja a kompozíció figuráit. Lázár János polgármester azt nyilatkozza, hogy talajmechanikai problémák miatt megsüllyedt a talapzat. Kligl Sándor szegedi szobrász, az alkotó elmagyarázza, bizony előfordul néha ilyen. Közben a városban elterjed a hír, hogy azért távolították el a szobrot mert az nem bronzból, hanem gipszből készült. Ezt Kligl szóban cáfolta. Kedden Lázár saját kezével kopogtatta meg József Attilát, megállapítva, az bizony bronzból van. Ám a mellékalakok eltűntek, Kligl úgy rejtegette őket, mintha bronzkori leletek lennének.

Tegnap lapunknak megszólalt Prokai Gábor, a köztéri szobrok minősítését végző Képző- és Iparművészeti Lektorátus művészeti osztályvezetője, aki jelen volt a vasárnapi avatáson. Kijelentette, elmulasztották a kötelező zsűrizést, ráadásul a szobor alakjai nem bronzból voltak. Ha valaki, ő tényleg tudja.

Mi hiszünk Lázárnak, Kliglnek és Prokainak is. Ám, ha valóban bronzból készültek a mellékalakok is, akkor miért nem kopogtatta, mutatta meg azokat a polgármester és a mester? Prokai úr az avatáskor miért nem tiltakozott, tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy az alkotás nincs zsűriztetve, panoptikumba való viaszfigurákat lát a nagyérdemű? Ennyit a száz éve született költő és a vásárhelyiek is megérdemeltek volna.
József Attila ül a felhők szélén az őszi napsütésben. Nincs már égi fűszál a fogai között. Szomorú.
Mint ez a történet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tökéletes szobor

"Mi nem szégyelljük bevallani: a hódmezővásárhelyi József Attila-szobor tökéletes alkotás. Tökéletes… Tovább olvasom