Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Attól függ

"Csak nehogy megzavartnak érezze magát az információk súlya alatt a választó. Miután nem zavarták meg az első forduló előtt az államháztartás számai, most egyszerre megkerülhetetlen tények lepik el a reformokról és megszorításokról."
Csak nehogy megzavartnak érezze magát az információk súlya alatt a választó. Miután nem zavarták meg az első forduló előtt az államháztartás számai, most egyszerre megkerülhetetlen tények lepik el a reformokról és megszorításokról. Gyurcsány Ferencnek nem sikerült eltitkolnia, hogy Magyarországon a nyugodt, építkező, szabad jólétnek kell felváltania az elmúlt 500 év túlélési stratégiáit. Az sem maradt titok, hogy a következő négy év kérdése az lesz, miként bírja Magyarország a Dél-Ázsia vagy Amerika diktálta versenyt. És az is félreérthetetlen már, hogy a szolidaritás és a verseny sorrendje attól függ, hogy miről beszélünk.

Egyetlen közszolgálati területről, az államapparátusról lehet érdemben tudni, hogy leépítések várnak rá. Ez népszerű téma a választók szemében, és ennek „a politika saját magán kezdi" jellegű kommunikációja előkészítheti a megszorításokat. A célzásokból ítélve az egészségügy és az oktatás a két következő terület. Előbbi esetében csak annyit tudni, hogy ténylegesen biztosítási alapokra helyezik az ellátást, utóbbinál pedig nem világos, hogyan is lehet megtakarítani azzal, hogy növelik az oktatás hatékonyságát. Ez a hatékonyság a kistelepülési iskolákat veszélyezteti leginkább. Az is elképzelhető, hogy a megszorítások miatt iskolákat fognak közös igazgatás alá vonni, mivel, Gyurcsány Ferenc közelebbről meg nem világított szavaival, a gyerekek és tanárok érdekeit előbbre helyezik az igazgatókénál.

A reformer Gyurcsány talányos mondata az is, hogy minden utcasarkon van egy közgazdász, aki költségvetési kiigazítást tud végrehajtani, de gyökeres reformot nem. E közgazdászok azt állítják, hogy az átfogó reformok szükségesek, de nem elegendőek ahhoz, hogy a 2006-ra tervezett költségvetési hiánycél tartható legyen. Pontosabban ez a hiánycél már biztosan elérhetetlen, a költségvetés e tekintetben az év felénél csütörtököt mondott, pedig az MSZP–SZDSZ kormányok előző ciklusában ez rendszerint csak az év későbbi szakaszában következett be. A Gazdaságkutató Intézet szerint a hiány akkora, hogy azonnali adóemelésekkel és elbocsátásokkal járó megszorító csomagra lesz szükség, amelyben 20 százalékra emelik a 15 százalékos áfát és az eva adókulcsot, és növekednek a munkavállalói járulékok. De a lakossági gázár, a közlekedés és a közszolgáltatások díjainak növelésről és intézménybezárásokról is szól az előrejelzés.

A kormányfő ezzel szemben megismételte, hogy átfogó reformokra és nem megszorításra van szükség. Sőt az elkövetkező időszakra a jövedelmek reálértékének növekedését ígérte. Meglehet, a kormányprogram majd csattanós választ ad a sarki közgazdászoknak, de tartani lehet attól, hogy az igazi választ csak az őszi önkormányzati választások után kapjuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medence-história

"Az eddig történtek ismeretében írhatnám azt is, az istenek nem fogadták kegyeikbe a magyarországi… Tovább olvasom