Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Az adós szomszéd

"Halványan érzi a magyar ember, hogy talán az lenne az öntudatos polgárhoz méltó, ha megtiltaná a gyerekének, hogy átjárjon a szomszédba játszani..."
A magyar ember nem nagyon tud mit kezdeni azzal a hírrel, hogy a szomszédja százhúszmillióval tartozik az államnak.

Főleg, ha az a szomszéd rendes ember: mindennap köszön, takarítja a lépcsőházat, illetve télen elsöpri a háza előtt a havat, nem mulasztja el a lemosó permetezést, és amikor már minden közeli bolt bezárt, kisegít két tojással vagy egy pohár tejföllel. Az adós szomszédnak általában jóravaló gyereke van, rendes felesége, aki szintén köszön, lehet velük beszélgetni. A viszony közvetlen, szinte baráti, de azt mégsem illik megkérdezni, hogy igaz-e, ami az APEH feketelistáján áll, hogy is állnak ezzel az üggyel. Mert lehet, hogy az derülne ki: az APEH tévedett, összekevert két nevet, olyan sok furcsa történetről lehet olvasni az újságban. Kicsit más lenne a helyzet, ha például a szomszéd nem panelba való, nagy testű, vagy sűrűn ugató kutyát tartana.

Halványan érzi a magyar ember, hogy talán az lenne az öntudatos polgárhoz méltó, ha megtiltaná a gyerekének, hogy átjárjon a szomszédba játszani. Nem mégy át fiam oda, mert rajtuk is múlik, hogy most itt tart ez az ország. Reggel pedig, amikor munkába indulnak, a liftben elmagyarázná az adós szomszédnak, hogy biztosan megérti, de a történtek fényében a gyereket nem engedheti át számítógépezni többet. Ilyet azonban nem tesz a magyar, mert jó ismerőssel nem szívesen veszik össze. Különben pedig az ilyen konfliktus is ideggel jár, és akkor nehogy már belemenjünk ilyesmibe. Veszekedjen vele az állam! Úgyis annak tartozik.

Ez lenne a bennünk tovább élő szocializmus?

Az APEH-feketelista azonban mintha épp arról mesélne, hogy az állam is bizonytalan. Mert vajon hogyan fordulhat elő az, hogy egy szegedi, Gyöngyvirág utcai panelházban lakó házaspár eljuthat odáig, hogy már 125 millió 505 ezer 516 forinttal tartozik az államnak? Ez egy kisebb falusi önkormányzat költségvetése. Másképp ez nem történhet meg, csak úgy, hogy az állam is mérlegel, vacillál, rágja a körmét. Belegondol abba, hogy ha idő előtt rálép arra az emberre, biztos nem látja viszont a pénzét. De így, hogy hagyja dolgozni, mégis lehet remény. Mert felelőtlen az az ember, de lehet, hogy jóhiszemű, és hát mi mást tehetnék – mondja az állam – ha a törvények olyanok, hogy az ilyet nem lehet leállítani időben?

Szóval: rosszul működik ez az egész, de a fene se tudja, ki a hibás. Lehet, hogy mégis csak az adós szomszéd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaskalap

"Nem is egy van belőle, mindjárt kettő. A vaskalap, csak kívülről nézve borzalom, a valóságban a… Tovább olvasom