Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az államfő szava

"A köztársasági elnök nemcsak hallgatással, hanem időzített megszólalásaival óvja hitelességét. Parlamenti beszédében valószínűleg ki fog térni a Magyar Gárda elutasítására is, de a helyszín megválasztásával azt üzeni majd: ez az elutasítás az alkotmányos értékek, és nem valamely politikai realitás alapján történik."
Sólyom László újra megszólal. Ahogyan hivatalába lépésekor is bejelentette, olyan alkalommal fog megnyilvánulni, amikor közvetlenül az alkotmányosság szempontjából van szükség állásfoglalására. A köztársasági elnök már bejelentette, a parlament őszi nyitóülésén kíván beszédet mondani, beszédének témája pedig „a demokratikus államszervezet értékeinek megerősítése" lesz.

Bár a politikai csaták az elmúlt időszakban a Magyar Gárda megjelenése körül zajlottak, ezt megelőzően a köztársasági elnök a költségvetés alkotmányos korlátok közé szorítása ügyében, egy nagyobb távlatú kérdésben kezdeményezett konzultációt a pártokkal. Sólyom László azt ismerte fel, hogy a kormányzati ciklus félidejében itt az ideje biztosítékot szerezni arra, hogy a választási kampányok ígérgetései ne vethessék vissza az államháztartás amúgy is siralmas állapotát. Sajátos módon a költségvetést ellenőrző hivatal kezdeményezése, amely elejét vehetné a legutóbbi kampány eseményeinek, és lényegében annak, hogy a választókat félre lehessen vezetni, kisebb visszhangot váltott ki, mint Sólyom László átmeneti hallgatása a gárda ügyében.

Sólyom László szűkszavú, közvetett reagálásának hátterében a gárdával kapcsolatban alighanem az állt, hogy a köztársasági elnök kötelességének érezte: ne politikai szervezetek felszólításai által sodorva, hanem csakis közvetlenül az alkotmány értékeiből kiindulva szólaljon meg, az általa választott helyen és időpontban. A köztársasági elnök sem azt nem kockáztathatta, hogy nyilatkozatával még további súlyt adjon egy radikális szervezetnek, sem azt, hogy az általa képviselt közjogi méltóság átvegye a politikai pártok manipulatív logikáját a gárda- vagy egyéb ügy témájában.

A köztársasági elnök nemcsak hallgatással, hanem időzített megszólalásaival óvja hitelességét. Parlamenti beszédében valószínűleg ki fog térni a Magyar Gárda elutasítására is, de a helyszín megválasztásával azt üzeni majd: ez az elutasítás az alkotmányos értékek, és nem valamely politikai realitás alapján történik. Más esélye nincs arra, hogy – például a költségvetési ellenőrzés ügyében – súlya legyen a közéletben. Sólyom Lászlót e tekintetben kényes helyzetbe hozta a politika. Máris bőven vannak hangok, amelyek célt tévesztett civilnek állítják be őt, mert morális mércét akar állítani egy olyan időszakban, amikor a szereplők jó része abban érdekelt, hogy nézőpont kérdése legyen a politikai erkölcs. A közbizalmat eljátszott politikai környezet semmilyen pro és kontra érvét nem használhatja, amíg a magyar politika a morális pangás állapotában található. Az egyetlen, amit a köztársasági elnök tehet, hogy józan megszólalásokkal érzékelteti a társadalom számára: nem a kommunikációs műhelyekben kigondolt cirkuszok közönségének, vagyis a választónak ment el az esze, ha még erkölcsös politikát akar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piaciasodó szocializmus

"Kíváncsi voltam – hogyne lennék kíváncsi rá? – mi maradt meg Oroszországban abból a… Tovább olvasom