Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az egyetem holdudvara

"A sárga irigység jelei mutatkozhatnak a nem szegedi egyetemi kutatókon. Mert irigylésre méltó eredményeket produkál a tudomány Tisza-parti fellegvára – folyton folyvást."
A sárga irigység jelei mutatkozhatnak a nem szegedi egyetemi kutatókon. Mert irigylésre méltó eredményeket produkál a tudomány Tisza-parti fellegvára – folyton folyvást.

Az közismert, hogy itt és éppenséggel szegedi paprikából nyerte ki a C-vitamint Szent-Györgyi Albert, s ezzel ő az egyetlen olyan magyar tudós, aki Magyarországon végzett kutatásaiért kapta meg a Nobel-díjat. Ez a csúcs ma is erősíti a szegedi tudásbázis reputációját. Ahhoz is hozzájárul, hogy a Szegedi Tudományegyetem ma is a világ, no meg Európa legrangosabb egyetemei közé tartozik. A világ ezer legjobb tudáscentrumát mérő listán az összes magyarországi felsőoktatási intézményt megelőzve az SZTE a harmadik legerősebb csoportba sorolódik. Európa legjobbjainak százas bajnokságában pedig a szegedi egyetem az egyetlen magyar, közép-kelet-európaiként pedig csak a prágai intézménnyel kell osztoznia a sikerben.

Egy egyetem mai elismertségéhez persze egyetlen Nobel-díjas tudós kevés. A különböző ranglisták összeállítói nyilván figyelembe vették a szegedi matematikusi csúcsokért járó Fields-medálokat, a megjelent tudományos publikációkat és a cikkek idézettségét, a kiemelkedő tudományos és kutatási teljesítményt nyújtó oktatók számát.
Most pedig itt az újabb csúcsteljesítmény. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán – egyetlenként a magyar felsőoktatási intézmények közül – az SZTE által irányított konzorcium már másodszor nyert. Összesen közel hárommilliárd forint olyan állami támogatáshoz jutott, amit kutatás-fejlesztésre fordíthat.

Az újabb regionális egyetemi tudásközpontban a környezet- és a nanotechnológia, az energetika, az informatika és az egészségügy szövetkezett, hogy az alapkutatásokkal a vállalkozások fejlesztési igényeit szolgálja. Ez a projekt legalább 6-7 piacképes terméket, 5-6 szabadalmat, 15-20 új termelő munkahelyet, 30-40 publikációt, 40-50 kutatásba bevont hallgatót, esetleg egy új műszaki egyetemi kart, és 3-4 új fejlesztő kisvállalkozást szülhet. Ezzel Szeged azt is bizonyíthatja, létezik a törvényszerűség: ha anyagi erőforrásokat koncentrálnak az egyetemek köré, a vállalkozásokból olyan holdudvar alakul ki, amely hasznosítani tudja az egyetemi kutatások eredményeit, ez inspirálja a tudósokat – folyton folyvást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kozmikus ökörség

"Semmi olyan szenzációról nem hallottam, hogy a Marsba ökröt lőttek volna föl, ahogy azt megtették… Tovább olvasom