Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Az egyszerű polgár kérdez

JEGYZET - "A tömegeket érintő kérdés közvetve vagy közvetlenül kihat azokra is, akik nem adósodtak el."
Miközben zajlanak a devizahitelesek perei, és adósmentő csomaggal állt elő a Bankszövetség, a kormányzat is lépni készül. Minden bizonnyal ennek előszele, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: ha a bankok részben elengedik az adósok hiteleit, az állam cserébe nem kéri a kölcsön után eddig kirótt személyi jövedelemadót a hátralékostól, illetve az egészségügyi hozzájárulást a pénzintézettől. Az előbbi mértéke egyébként 16, az utóbbié 27 százalék. Tekintve, hogy az érintettek köre százezres nagyságrendű, összességében komoly tételről van szó.

Örül a hírnek a szakértő, mondván, így a banknak jobban megéri majd megoldást keresni. Az adós is, mert megszabadul a terhek egy részétől. Ugyanakkor szinte fel sem tűnik a lapunk által megszólaltatott devizahiteles egy másik mondata. Mint olvasható, 5 esztendeje vett fel 7 millió forint kölcsönt lakásvásárlásra, azóta vélhetőleg becsülettel törlesztette, most mégis 10 millióval tartozik. Hozzáértő ember minden bizonnyal meg tudná magyarázni, miért van ez így, és azt is, helyénvaló-e, hogy így van. Ami kétségtelen: a tömegeket érintő kérdés közvetve vagy közvetlenül kihat azokra is, akik nem adósodtak el.

Aki figyelemmel kíséri az adósválság körül folyó vitákat, rengeteg érvvel találkozik pró és kontra, kezdve attól, hogy a devizahiteleseket senki sem kényszerítette kölcsönfelvételre, felelőtlenek voltak, egyék meg, amit főztek – egészen addig, hogy becsapták, tönkretették őket, visszaéltek a jóhiszeműségükkel, és ahelyett, hogy tovább kellene nyögniük a rájuk igazságtalanul kirótt terheket, inkább kártérítés illetné őket tönkrement életükért. Közben ott van a már említett egyszerű polgár, aki óvatos volt, ha kért is kölcsönt, megfontolta, és nincs gondja a fizetéssel – de problémái neki is vannak. És azt kérdezi: az ő adóforintjaiból – mert a tervezett jóváírás miatt kieső szja- és ehobevételeket valahonnan bizony pótolni kell – miért másokat segítenek? Vagy egyenesen azt: rajta ki és mikor fog segíteni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ébredj, magyar!

"...napokig nem tudják kialudni magukat." Tovább olvasom