Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Az eladó csönd

"Türelmesek a legelmaradottabb magyar települések polgármesterei, de ez a türelem rengeteg keserű tapasztalat eredménye. A folyamatosan csőddel fenyegető forráshiány, a gazdag unió pénzéért folyamodó pályázatok korában a jobb helyzetben lévő falvak vezetői is tudják: nem lehet a majdban bízni."
Türelmesek a legelmaradottabb magyar települések polgármesterei, de ez a türelem rengeteg keserű tapasztalat eredménye. A folyamatosan csőddel fenyegető forráshiány, a gazdag unió pénzéért folyamodó pályázatok korában a jobb helyzetben lévő falvak vezetői is tudják: nem lehet a majdban bízni. A közeli autópálya nem menti meg a települést az elnéptelenedéstől, az sem, ha a semmiből itt terem egy multi, és munkát ad a munkanélkülieknek.

Persze kérdés, hogyan lehet a hátrányból, a pusztulásból, az évek óta üresen álló-málló, néma házak között falut fejleszteni. Pedig lehet.
Tőlünk nem is olyan messze megpróbálták, és a jelek szerint sikerült. Kecskemét környékén például alig áll üresen épület; ha máshogy nem megy, ungarische pusztaként adják el a pusztaságot. Tudom, láttam, hiszen egy baráti társasággal nemrég egy hosszú hétvégét töltöttem el egy semmi közepén álló, ám igényesen felszerelt tanyaházban. Aki pihent már ilyen körülmények között, pontosan érti, miért is vonzó az ilyesmi.

Sőt azt is megtudtam, hogy a gazdának majd egy évre előre megtelt a foglalási naplója: nemcsak Ausztriából, meg Németországból, de még Franciaországból és Skandináviából is érdeklődnek a nekik egzotikus szálláslehetőség iránt. Kicsit számolgattam, tényleg nem rossz bolt.

Sokunknak, városiaknak néha tényleg jólesik egy kis csendes magány a nagy magyar rónán – vagy akár egy hangulatos kis faluban. Lovarda, kézműves műhely, jópofa csárda – nem feltétlen milliárdos befektetéssel – kialakítható bárhol. Akár Csanádpalotán vagy Kövegyen is, ahol háromszázezerért már ilyen-olyan házat lehet venni fél hold kerttel, amin aztán lehet építkezni, gyepesíteni. A csönd pedig, ami másutt egyre jobban hiányzik, amiért másutt sokat fizetnének, itt adott.

Ennek így kell lennie. Mert az egyszerűen nem történhet meg, hogy végleg eltűnjön az élet onnan, ahol évszázadokig szerettek és tudtak is élni az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patikaetika

"Kérdem én, mégis milyen acsarkodás folyna a magyar kiskereskedelmi gyógyszer-értékesítésben, ha… Tovább olvasom