Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az első éjszaka

"Egy város sorsa is megpecsételődik az első éjszakán. Ugyanúgy, mint a szüzességét fölkínáló lányé, vagy fiúé..."
Egy város sorsa is megpecsételődik az első éjszakán. Ugyanúgy, mint a szüzességét fölkínáló lányé, vagy fiúé. S persze egyetlen éjszakával nem lehet elégedett egy város, mint ahogy a szerelmespár sem. Mert a vendéget csábító város is azt szeretné, ha vonzónak találná a vele ismerkedő idegen, aztán újból és újból visszatérne, mert szerelembe esett.

Az ilyen szerelmetes éjszakák száma a magyarországi településeken tavaly az előző évhez képest két-három százalékkal nőtt. Ám az átlagos tartózkodási idő még mindig csak két és fél – három nap, pontosabban éjszaka. E vízfejű országban mi sem természetesebb, mint hogy a főváros a leglátogatottabb település. A KSH számszerűsítette tényt itt, a Tisza-parton kényszeredetten ugyan, de tudomásul vesszük. Az viszont akár önértékelési válságot is okozhat mifelénk, hogy egyetlen megyebeli város, így a palotás Szeged sincs az ország tíz legkeresettebb turista célpontja között. A vendégek a mi szerette városunknál vonzóbbnak találják még Zalakarost, Büköt és Sárvárt is!

A hódítási mutató föltornázása a célja az olyan megmutatkozásnak, mint amit Szeged elővezetett – most éppen Budapesten. Szükség van ilyenre, mivel a külföldi és belföldi turisták az óhajtottnál ritkábban vetődnek a Tisza és a Maros egyesüléséhez, ráadásul e szerelmetes ponton alig maradnak egy éjszakánál többet. Pedig minden adott az üdüléshez-pihenéshez, a városnézéshez, sőt – a környékbeli fürdőfejlesztésekkel – az egészségturizmushoz is. Virágozhatna itt a rendezvényturizmus. Az iskolai kirándulásoknak pedig régóta kedvelt célpontja a város, mely közel fekszik a helyhez, ahol a honfoglaló törzsek szerét ejtették az ország dolgának. De ez csak akkor lesz nyilvánvalóvá, amikor a vendég már elvetődött ide és eltöltötte itt, az ország legmélyebb pontjához közeli városban az első éjszakát!

Barátok és távoli rokonok rögtönzött idegenvezetőjeként magunk is számtalanszor tapasztalhattuk már, hogy az idegen, amint megismeri, seperc alatt szeretni valónak látja a „napfény városát". Tehát úgy szól a feladvány: miként vonzzuk ide az idegent, s aztán mivel tartsuk itt, csábítsuk vissza – Szeged (és környéke) szerelmeseként. A válasz csak látszólag egyszerű: spéci programokkal, melyek Szeged és környéke újabb és újabb arcát mutatják meg – az első éjszaka után is.

Olvasóink írták

 • 2. Vörös 2008. március 01. 20:50
  „Rácz véleménye valós, ha Szeged meg akarja mutatni magát azidejövő tájékozatlan idegennek, akkor legkevésbé a szervezetlenségről árulkodó hatósági fellépéssel kell őt fogadni első helyen. Egyébként elmondok egy igaz történetet kb. 1990-ből. B. Tamás tervező kollegával vonattal utaztunk haza Szegedre. A fülkében velünk jött egy svéd nyugdíjas házaspár, Moeschlin Harald feleségével. A híres neves SKF csapágygyár mérnöke volt. Ő mondta el a következőt. Elindultak frőlundai otthonukból (Gőteborg mellől) Gőteborgba a hajóállomásra. Itt beszélték meg, hogy hova induljanak: Hamburgba? Amszterdamba? Rotterdamba? Hamburgba mentek. Az itteni hajóállomáson találtak egy Magyarországi prospektust, s abból Bugacot nézték ki maguknak. Puszta, csikós romantika. Bugacra jöttek, ide vonatoztak Hamburgból. Tőlünk kérdezték mikor érünk Kiskunfélegyházára. Nos, ennyi a történet. Jöttek volna személygépkocsival, hogy parkoló helyet keresve azonnal megbüntessék őket?”
 • 1. Rácz 2008. február 29. 08:30
  „Ha a parkolás egyszerűbbé(vagyis nem kellene "illegálisan" parkolni, míg az ember jegy után kajtat), a külföldi számára is érthetővé válna, talán nem ülne vissza a vendég az autójába és nem húzna el, úgy, hogy vissza sem néz a kamerával felszerelt parkolóőrre.
  Több vendégünk is elpanaszolta, hogy emiatt többé be nem teszi a lábát a városba:(
  Vagyis parkolóórákkal, parkolóhelyek kialakításával (ennek állandó hiánya még a helyieket is költözésre sarkalja) több turistát lehetne itt tartani, mint fenyegetőzéssel, bírsággal.
  A turisztikai látniválók többsége a belvárosban van, amely régiót leginkább érinti a probléma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg vizes kút

"Korábban éveken át arról beszéltek a politikusok az újságban, tévében, hogy 2007-től 2013-ig… Tovább olvasom