Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Az első lépés

"Sokat vár a magyar rendőrség a német mintára bevezetett újítástól."
A 43-as úton történt balesetekről rengeteget írtunk már. Megdöbbentő látni, mi megy ott nap mint nap.

A makói grillfesztiválra igyekeztünk tavaly nyáron, egy szombat délelőtt. Egyik kamion érte a másikat, a sofőrök többségét egyáltalán nem zavarta a sebességkorlátozás. Ferencszálláson egy romániai sofőr nem bírta cérnával az 50-es tempót mögöttünk. Folyamatosan dudálva, legalább 80-nal előzött meg a falu kellős közepén, aztán – a nyomaték kedvéért – majdnem leszorított az útról. Nem sokat nyert az életveszélyes akcióval: Makónál is előttünk haladt, nyilván Nagylakra sem ért hamarabb, mint ha normálisan vezetett volna.

De miért fogná vissza magát, amikor nem kell büntetéstől tartania?! Ha elkapják, legfeljebb pár percet veszít, mást nem. A rendőröktől kapott csekket következmények nélkül hajíthatja a kukába, vagy elteszi emlékbe, hogy otthon megmutathassa: lám, milyen tehetetlenek a magyarok.

Szlovákiában – ahogy hazánkban elsőként Csongrád és Békés megyében – is éppen a napokban kezdték tesztelni a rendőrautókba szerelt bankkártyaterminálokat. Ott is az a cél, mint nálunk: akinél nincs elég készpénz, a számlájáról kifizethesse a büntetést. De Szlovákiában eddig sem teketóriáztak: ha a vétkes nem perkál, a helyszínen elvehetik a jogosítványát. Az osztrák szigor is közismert: az autósnak akár a mobilját, laptopját is lefoglalhatják, így kényszerítik arra, hogy minél hamarabb fizessen a gyorshajtásért, be nem kapcsolt biztonsági övért vagy ittas vezetésért. Az tehát szóba sem jöhet, hogy megússza a szabálytalankodást.

Sokat vár a magyar rendőrség a német mintára bevezetett újítástól: elsősorban a külföldi sofőrök bírságának behajtása a tét. Vitathatatlan: valahol el kell kezdeni. De mi történik, ha a sofőr azt mondja: nincs nála bankkártya. Vagy nem ismeri el vétkességét?

Olvasóink írták

 • 5. ojack 2010. március 18. 16:49
  „Érdekes a balkánon ezelött húsz éve is ha alkaptak és nem fizettél,elvették az útlevelet és az okmányokat,vagy lecsuktak amig ki nem fizette a hozzátartózód a büntetést.Itt kis hazánkban csak a honiakat merik büntetni,de ezeket a száguldozó és szabálytalankodó külföldieket nem!Törvénymódosítás ennyi kellene!”
 • 4. kiokushyn 2010. március 18. 12:20
  „Elvenni az okmányokat, s kész. Ja, hogy akkor korlátozva vannak a jogai? Kit érdekel?”
 • 3. flexsnake 2010. március 18. 12:13
  „olcsóbb lett volna a nemzetközi bűnügyi adatbázisba minden külföldi szabálytalankodó büntetését bevezetni hogy otthon behajtsák rajta.”
 • 2. Klukovics 2010. március 18. 10:55
  „Mi lesz a közös nyelv?”
 • 1. jq 2010. március 18. 10:27
  „Akkor vegyük át a szlovák és osztrák gyakorlatot is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők fogságban

"Az uborkafán fölfele kapaszkodó nők pedig beleütköznek az üvegplafonba." Tovább olvasom