Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Az Ember napja

JEGYZET - ˝Úgy kellene élnünk, hogy ne legyen szükség akcióra, kampányra.˝
Évente legalább egyszer eszünkbe jut bolygónk, a Föld. Április 22-én, a Föld napján (illetve még azon a héten), amelyet Magyarországon 1990 óta rendeznek meg. Szombaton és vasárnap Szegeden, a füvészkertben és a vadasparkban szerveztek programokat játékos vetélkedőkkel, járműbemutatóval, családi nappal, de más megyei városokban is voltak Föld-napi rendezvények.

Összesen 175 ország csatlakozott a mozgalomhoz, amelyet Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató – azóta alternatív energiaforrások kutatója, szakértője – 1970-ben indított útjára a Föld védelmében. Már akkor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma szinte az egész bolygóra kiterjed, és ezernél több szervezet vesz részt benne. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította.

Ezen a napon – a már soroltakon kívül – fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, kirándulóhely-, patak-, park- és falutakarítást, szemétszedést, szerveznek civilszervezetek, helyi önkormányzatok, iskolák. A cél a figyelemfelhívás a természet megóvására. Úgy is fogalmazhatunk, jelképes. És az emberek többségét – „más ganaját nem takarítom" – még ekkor is hidegen hagyja. És nekik van igazuk. Mert úgy kellene élnünk, hogy ne legyen szükség akcióra, kampányra, napra – harmóniában önmagunkkal és a legnagyobb élőlénnyel, a Földdel.

A Föld napja szép kezdeményezés, de az év többi részében, sőt aznap is szennyezzük, pusztítjuk a környezetünket. Növények, állatok tűnnek el örökre – és ezzel tényleg magunk alatt vágjuk a fát, saját jövőbeni létezésünket kérdőjelezzük meg.

A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Senki. De úgy élünk. Pillanatnyilag egy olyan kutyára hasonlítunk, amelyik nemhogy a rábízott birtokot, még a saját kutyaházát sem képes megvédeni. A Föld napja akkor lenne szép, ha planétánk is szívesen, örömmel megünnepelné az Ember napját. Sajnos ettől még távol vagyunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent leckék

˝A ˝családok pápája˝ azzal biztatott, hogy ˝ne féljünk szentnek lenni˝.˝ Tovább olvasom