Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Az igazi sport

"Tudom, utálják, ha sajnálják őket. Nem is teszem, eszembe sem jutott, hogy kellene. Azt már megszoktuk, hogy a nyári olimpia után rendeznek paralimpiát, ahol a mozgáskorlátozott, illetve fogyatékos sportolók mérkőznek egymással az érmekért. Ugyanott, ugyanúgy – mint a legnagyobb sztárok."
Tudom, utálják, ha sajnálják őket. Nem is teszem, eszembe sem jutott, hogy kellene. Azt már megszoktuk, hogy a nyári olimpia után rendeznek paralimpiát, ahol a mozgáskorlátozott, illetve fogyatékos sportolók mérkőznek egymással az érmekért. Ugyanott, ugyanúgy – mint a legnagyobb sztárok.

A számunkra Huszár Erika és Knoch Viktor miatt emlékezetes Torino sem néptelenedett el, a napokban zajlanak a téli paralimpiai játékok. Talán már többen is látták az Eurosporton az élő(!) közvetítéseket, az összefoglalókat, a riportereket segítő szakértő pedig Pásztory Dóra paralimpiai bajnok úszónk. Így is lehet. És aki látta az óriás-műlesiklást, a sífutást, illetve a jégkorongmérkőzéseket, érti, tudja, miért nem sajnálom ezeket az embereket. Mert teljes életet élnek. Aki nem kapcsolt az említett csatornára, annak nehéz elmagyarázni, milyen, amikor egy vak ember – előtte egy kísérővel – 50 kilométer/órás sebességgel száguld a lejtőn, vagy a gerincsérültek, a végtaghiányosok egy fura sítalpszékben, őrületes tempóban, fantasztikus technikával igyekeznek a cél felé, vagy amikor szinte csak felsőtestből álló emberek jéghokiznak, ütköznek, bodicsekkel akadályozzák meg a másikat a gólszerzésben, elesnek, majd felpattannak, és tovább koriznak.

Megható, felemelő, és egyben igazi sportélmény. És rádöbbenünk: ez egy olyan világ, ahol a vakok jobban, élesebben látják a célt, mint mi, és a végtaghiányosok hamarabb érnek oda. Mert attól lesz teljes értékű, egészséges ember valaki, ha hisz önmagában, és vannak tervei. Mint nekik. Mert számukra ez a kéz, a láb és a szem. Nyugodtan beülhetünk hozzájuk az iskolapadba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A névelő, száműzve

"Isten tudja, meddig kellene visszamennünk édes anyanyelvünk kezdeteihez, hogy megtudjuk,… Tovább olvasom