Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az igazság pillanata

"Egy korszak zárul le július elsején bizonyos szakmákban, köztük a média világában is: a színlelt szerződéseké. Tudni kell azonban, hogy amikor a rendszer beindult a kilencvenes évek elején, a korai vadkapitalizmusban, még senki se nevezte így őket."
Egy korszak zárul le július elsején bizonyos szakmákban, köztük a média világában is: a színlelt szerződéseké. Tudni kell azonban, hogy amikor a rendszer beindult a kilencvenes évek elején, a korai vadkapitalizmusban, még senki se nevezte így őket. A számlás munkaviszony egyszer csak terjedni kezdett, majd össznépi sporttá vált, mégpedig az általános pénzszűke miatt.

A munkáltatók ugyanis spóroltak a béreken, a munkavállalók pedig, hogy ne kerüljenek az utcára, készségesen váltottak ki vállalkozói igazolványt és adtak számlát saját cégüknek. Majd jöttek újabb munkavállalók, sőt megjelentek az újabb generációk első képviselői is, akiket eleve számlásként vettek fel a munkahelyükre. Ők már csak hírből hallottak arról, hogy vannak olyan munkahelyek is, ahol az alkalmazottak teljes bérrel „bent lehetnek".

Látszólag mindenki jól járt: a foglalkoztatónak enyhültek munkajogi kötelezettségei, egyszerűbben szabadulhatott meg a nem kívánatos dolgozótól, és több pénze maradt a kasszában. A számlás jövedelemnek ráadásul a dolgozók is örültek: magasabb nettót vihettek haza, hiszen csak a minimálbér után fizették a járulékokat, vállalkozóként pedig orrvérzésig költségelhettek, majd még kedvezőbben adózhattak, amikor az evát is bevezették.

Az össznépi örömködésnek csak egy vesztese volt, az állam – és persze az adófizetők –, hiszen ezermilliárdokban mérhető adó- és járulékbevételektől esett el. És ez még csak az egyik probléma. A rendszerváltáskor vállalkozásba kényszerült negyvenes-ötvenes generáció ugyanis mostanság megy nyugdíjba. Ezekben a hónapokban, években szembesülnek sokan azzal, hogy a minimálbér utáni soványka, legfeljebb 30 ezer forintos nyugdíj semmire sem elég. Nyújtanák a kezüket az állam felé támogatásért, de nincs itt az alkalmas pillanat: éppen a megszorító intézkedések bevezetése van napirenden.

Július elsején elérkezik az igazság pillanata: a számlatömbök a fiók mélyére csúsznak, az eddig megszokott magasabb nettó jelentősen karcsúsodik. A korai kapitalizmus egy adót megkerülő szuper fegyvere a legendáriumok világába távozik. Kipukkan egy léggömb: sokan hitték azt, annyi a nettójuk, amennyit az eva után hazavittek. Nagyot tévedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincék és esők

"Eső után – a köpönyegen túlmenően – több minden is kellene. A minapi, óriási zápor után… Tovább olvasom