Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Az oltás oltalom

JEGYZET - "Nem a költség az egyetlen tényező, amely sokakat elriaszt."
Legnagyobb kincsünk a gyermekünk. Egészségéért, biztonságáért bármire képesek vagyunk – nincs az a szülő, aki másként vélekedne. Ha az orvost kérdezzük, mégis az derül ki: kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy a kötelezők mellé más védőoltásokat is kérjenek az apróságnak. Mi több, saját magukat sem oltatják be. Több ezres, akár tízezres tételt is jelenthet az ilyesmi, úgy tűnik azonban, nem a költség az egyetlen tényező, amely sokakat elriaszt.

Nagy visszhangja volt annak idején, amikor néhány szülő – köztük Csongrád megyeiek – még a kötelező védőoltások beadásához sem járult hozzá. Arra hivatkoztak, nem tudni, valójában, mi van a vakcinában, nem biztosak abban, nem lesz-e akár később, idősebb korban mellékhatása, szövődménye, rossz következménye. Egy ópusztaszeri család még az államot is beperelte, mondván: hátrányos megkülönböztetés érné lányukat, ha a vakcinázás hiánya miatt később nem járhatna óvodába, iskolába. A család egyébként határozottan tartózkodik minden medicinától – talpmasszázzsal, gyógyfüvekkel és hasonlókkal kezelik magukat. Voltak, akik a szülők pártjára álltak, mások felelőtlenséget, ostobaságot emlegettek.

Hasonló esetek manapság is előfordulnak, a vita tehát azóta sem jutott nyugvópontra. Azok, akik a nem kötelező oltásoktól ódzkodnak, tulajdonképpen ugyanazért aggódnak, mint az ópusztaszeri família – legfeljebb kevésbé határozottan. Az orvos szájából ugyan meggyőzőnek hangzik, amikor azt mondja, hogy több évtizedes pályafutása alatt sem találkozott senkivel, akit az oltóanyag megbetegített volna, az embernek azonban alapvető tulajdonsága a kétkedés, a gyanakvás. Sokszorosan így van ez akkor, ha az életünkről, az egészségünkről van szó.

Az oltás oltalom – tartja a mondás, amely azonban nem figyelmeztet arra, hogy mint minden orvosi beavatkozásnak, bizony ennek is lehetnek kockázatai. Ám annak is, ha nem élünk a védőoltással, amely súlyos, esetenként halálos betegséget előzhet meg. Amikor döntünk, hogy kérjük-e az injekciót, e két kockázati tényezőt érdemes mérlegelnünk.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2013. február 22. 20:36
    „Igaz, hogy az oltás oltalom, de mint annyi minden másban, itt is az arany középút a lényeg. Csak azokat az oltásokat kell beadatni a gyereknek-felnőttnek, amelyek kötelezőek, és amelyek tényleg oltalomként funkcionálnak. Mással terhelni az immunrendszert nem csak fölösleges, de hosszú távon káros is.

    Nem kell oltatni magad egy egyszerű influenza ellen, azt ki kell feküdni és ennyi. Aki mást mond, az mind a gyógyszerbizniszben érdekelt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a méreg

"A vízszolgáltatóknak nincs választásuk, tönkremennek vagy egyesülnek." Tovább olvasom