Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Az út szélén

JEGYZET - "Jogot nyertek. Miközben épp elvesztettek – mindent."
„Hitelt akartunk, kedvező feltételekkel. Édesanyám rosszul állt a bankhitel törlesztésével, ezt akarta kiegyenlíteni. Gondoltuk, mindjárt itt a karácsony, kicsit rendbe jön anyagilag" – ezek az első mondatok, amelyeket jegyzetfüzetembe írtam a fogyasztói csoportokkal kapcsolatban 2010 karácsonya előtt. Nem tudom, szebb lett-e legalább 2011 vagy 2012 karácsonya a nyilatkozó, megkárosított családnak – az akkorit biztosan nem bírták szépen ünnepelni.

„A kölcsönért az utolsó vagyonomat, anyám örökségét áldoztam fel" – nyilatkozta lapunknak egy másik átvert kuncsaft. Hosszú éveken át fizetett be 3-4 ezer ember több milliárd forintot különféle cégeknek Magyarországon, azt remélve, hitelt kap. Drága tanulópénz árán tudták meg: bár kölcsönt reméltek, valójában vásárlói jogot nyertek, amelynek érvényesítésére 15-20 évet is várhatnak.

Milyen cinikus így fogalmazni: jogot nyertek. Miközben épp elvesztettek – mindent. Szinte kiütötte a szemet a hirdetésekben a mondat: „nyugdíjasoknak és BAR-listásoknak is". A csoportszervezők tehát a lehető legdurvább megoldást alkalmazták – az utolsó szalmaszálat lopták el az ember orra elől.
De miért is használok múlt időt? Hiszen fogyasztói csoportok ma is működhetnek Magyarországon. 2012. január 1-jétől ugyan két évig tilos újakat szervezni – a meglévők viszont annyi embert paliznak be, amennyit csak bírnak. Szegeden is. Hogy néhány hónap múlva továbbálljanak, bezárt irodát hagyva maguk mögött.

Nem értem a jogalkotói félmunkát, tekintve, hogy Magyarországon a fülkeforradalmi hevület expressz sebességgel tesz parkolópályára Alkotmánybíróságot, magán-nyugdíjpénztárt, és olykor visszamenőleges hatállyal is munkálja az új rend gránittömbjét. De még gyötrőbb kérdés: hol volt éveken keresztül a magát manapság oly szolidárisnak beállító baloldal, élén Gyurcsány Ferenccel, Bajnai Gordonnal? Úgy tűnik, a fogyasztóvédelemhez évente befutó több száz panasz nem volt elég ok a cselekvésre. Mindenesetre nehéz hitelt adni ma szociális kérdésekben az orbáni politika sasszemű kritikusainak úgy, hogy a 2010 óta regnáló kétharmad legalább fel tud mutatni devizahiteles mentőcsomagot, uzsoraellenes intézkedéseket.

Mégis: a bajbajutottak ma azt érezhetik, mindegy, hova tették az ikszet. Hiába hallották azt, hogy senkit nem hagynak az út szélén, valójában Magyarországon egyre többeknek egyre húsba vágóbb tapasztalat: magukra maradtak.

Olvasóink írták

 • 3. barack55 2013. február 03. 16:54
  „Sajnos, nekem is a rút banya és királyfi meséje jut eszembe...”
 • 2. azigazitrebitsch 2013. február 02. 11:01
  „Tisztelt R.Tóth Gábor!
  Folytatva a kérdései sorozatát,nekem az a kérdésem,hogy hol volt a józan ész mielőtt valaki minden vagyonát beáldozta egy ilyen üzletbe??
  A bankok nem adnak ,de majd itt hirtelen kap a semmiből sok-sok milliót valaki?
  Ha valaki ilyen kockázatos üzletek előtt sajnál 10-20ezer forintot,hogy egy pénzügyi szakemberrel átbeszélje a dolgot,nos az meg is érdemli a sorsát!”
 • 1. csonakos 2013. február 02. 09:39
  „Aki hisz a sikertörténetekben, tündérmesékben az bizony így jár! Sajnos az emberek a könnyebb felé gyorsan mozdulnak még ha az a megtakarításaikba is kerül! A hatalom meg pár uzsorakölcsönt adót jól letartóztat nagy csinnadrattával ezeket meg hagyja tovább működni! Vajon ez érdekük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vákuum

"Szeged talán akkor esett el, amikor hosszú időre megállt a sztráda Bács-Kiskun megyében." Tovább olvasom