Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Az utolsó gesztus

"Az embereknek továbbra sincs sokkal több elköltenivalójuk, mint volt mondjuk egy évvel ezelőtt."
1,8 millió forint – ennyi volt az a bevétel, amelytől a makói önkormányzat tavaly megfosztotta magát azzal, hogy engedett a helyi kereskedők, vállalkozók kérésének, és eltekintett az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek szokásos, inflációkövető bérletidíj-emelésétől. A város összköltségvetését nézve ez nem nagy összeg, inkább gesztus. Egy-egy kisiparosnak, boltosnak viszont akár jelentős is lehet az a havi néhány ezer forint is, amellyel kevesebbet kellett fizetnie. Ez nemcsak tavaly és tavalyelőtt volt így, hanem idén is. Utánajártunk: a megyében nem minden város ilyen gáláns. Igaz, Szentesen kérni sem kellett a hasonló kedvezményt, Szegeden viszont valamivel kevesebbet srófoltak a díjakon, mint amennyit az infláció indokolt volna.

A makói kereskedők a kedvezményt aláírásgyűjtéssel érték el. Még mindig válság van – mondták. Igazuk van, mert az embereknek továbbra sincs sokkal több elköltenivalójuk, mint volt mondjuk egy évvel ezelőtt. De azért ha teszünk egy sétát a Maros-parti város főterén, azt látjuk, hogy mindössze két üzlet üres. Az egyik az egykori cukrászda a bérpalota alsó szintjén, de ez már a válság előtt, három éve kiürült, a másik – ha hinni lehet a kirakatra ragasztott feliratnak – átmenetileg, átalakítás miatt nem fogad vevőket. Másfél éve ezzel szemben még arról írtunk, egyre több üzlet költözik Makón kisebb helyiségbe, hogy spóroljon kiadásain. Lehet, hogy túlzás azt mondani: a kereskedők már túl vannak a kemény időkön, de úgy tűnik, már könnyebb helyzetben vannak, mint vevőik.

Beszélhetnénk aztán arról is, vajon az önkormányzatok, amelyek bérbe adják a helyiségeket, vajon könnyebb helyzetben vannak-e, mint voltak a válság beköszöntekor. A kérdésre nem nehéz választ adni. Az biztos: a makói képviselő-testület az idei díjemelés elengedésekor azt is deklarálta, most adott kedvezményt utoljára.

Olvasóink írták

 • 1. gavallér 2011. április 06. 11:33
  „Hálás téma a bérlők helyzetével foglalkozni minden sajtó termékben ez kétségtelen. Egyszer beállítani őket mint akik kivételezettek mert üzlethelyiségük lehet , mármint bérlemény. Ők a csókosok mert ők bérelhetnek. Aztán egy lendülettel úgy mint a kiszolgáltatottak akiket ilyen olyan hivatkozással lehet fejni. Hirtelen két téma.
  Viszont a saját tulajdonú üzlethelyiségek fejésével kevésbé hálás foglalkozni. Pedig lassan a tulajdon nagyobb
  fejési lehetőség a város részéről mint a bérlő. Csak azért mert a tulaj az mindig megtalálható és fejhető lásd
  építményadó. A válság miatt megemelték.Miért? Azért mert a tulajnak /nem bérlő!!/ biztosan van pénze.
  Az már aztán fel sem merül, hogy ott ugyan úgy vissza eshet a bevétel szint mint máshol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringások

"Tök mindegy, hogy teker vagy a gázt nyomja valaki, ha betartja a szabályokat." Tovább olvasom