Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bagóklientúra

JEGYZET - "Ötszázmilliárdos biznisz a dohány; csoda lett volna, ha épp ez marad érintetlenül."
"Ötszázmilliárdos biznisz a dohány ma Magyarországon; csoda lett volna, ha épp ez marad érintetlenül a permanens fülkeforradalomban. Miután a parlament a múlt héten megszavazta a trafiktörvényt, számítások szerint a jelenlegi 44 ezer helyett jövő júliustól csak 7000, kifejezetten erre a célra nyitott Nemzeti Dohányboltban lehet majd cigit, szivart kapni.

Mint az köztudott, a törvényjavaslat benyújtását annak idején széles társadalmi egyeztetés előzte meg: a jogszabály megszövegezésében a dohánylobbi egyik vezéregyénisége, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke, a Continental Dohányipari Zrt. vezetője nyújtott segítséget Lázár Jánosnak. A lobbik által vezérelt törvényalkotás bevett félázsiai gyakorlat; csupa nemes és szent cél lebegett képviselőink szeme előtt, amikor erről a jogszabályról voksoltak.
A miniszterelnökség államtitkára szerint a kínálat korlátozása segít majd abban, hogy csökkentsék a cigarettafogyasztást, és megakadályozzák a fiatalok rászokását. A dohányzás visszaszorítása persze tényleg nemzeti érdek. A baj nem ezzel van. A gazdasági szakértők kiszámolták: az új szabályzókkal kérdésessé válhat a családi vállalkozások, egyéni vállalkozók számára a cigarettaforgalmazás nyereségessége. Több ezer régi kisvállalkozó húzhatja majd le a rolót. Ráadásul akár 40 százalékkal is emelkedhet a dohánytermékek ára. Felvirágozhat a feketepiac.

Az ellenzék szerint a trafiktörvény állami szintre emelt korrupció. Attól tartanak, hogy ugyanaz történik majd a dohánypiacon is, mint a botrányos állami földbérleti szerződéseknél: a húsz évre szóló koncessziókat egy jól behatárolható, Fideszhez közel álló érdekkör nyeri majd el. A dohány persze nem olyan jövedelmező biznisz a trafikosoknak, mint a földbérlet a csókosoknak; de azért a piac újraosztásával kialakulhat egy egzisztenciálisan a kormányzattól függő, hűséges bagóklientúra. Közben a dohánylobbi sem jár rosszul.

A kaparás, gyűjtés és kockáról kockára építkezés magyar nagymestere mintha nem is értené a vádakat. Úgy érvel: a nemzeti dohányboltok hétezer családnak adnak majd munkát. Hogy azokkal mi lesz, akiket épp a trafiktörvény lehetetlenít majd el végképp? A kérdésre egyelőre nincs válasz."

Olvasóink írták

 • 6. v.imre 2012. szeptember 20. 07:22
  „Mindig az a klientúra! Lassan eljutunk oda, hogy e kormány egyoldalú hatalma miatt a WC-re is csak a klientúra tagjai járhatnak. Lerágott csont. Egyébként az oligarchák, földbérleti szerződések... A Fidesz nem győzi hangsúlyosan mondani: ha ilyet tapasztalnak, tessék a bírósághoz fordulni. Tessék feljelentést tenni! Érdekes, miért nem lesznek tényleges perek emiatt? Mert kiderül sorozatban, hogy nincs támadható jogsértés. Csak egy jogosult győztes lehet. És több jogosult vesztes. Mert egy birtokterületet csak egy jogosultnak lehet odaítélni.”
 • 5. kalkutta 2012. szeptember 19. 22:34
  „Egész értelmes írás a szokásos DM jegyzetekhez képest.

  Egyetértek. A cél még több pénz beszedése egy kiválasztott csókos klientúrán és óriási áremeléseken keresztül keresztül.
  Következmény: a csempészet és fekete kereskedelem felvirágzása. Amit eddig elítéltem de ezentúl nem fogok.”
 • 4. havranek 2012. szeptember 19. 20:38
  „Mozimasiniszta
  Semmi baj a fidesz vagy az MSZP "csókosaival" csak velünk a nagy többséggel van probléma mert mi sehol sem vagyunk "csókosok" de vagyunk legalábbis szeretnénk lenni !”
 • 3. alfoldi 2012. szeptember 19. 13:21
  „"A lobbik által vezérelt törvényalkotás bevett félázsiai gyakorlat; "

  Az USA és a többi "fejlett" ország gyakorlata?

  Ugyan írjon már arról is, hogy ezekben az "istenített" országokban miként hatnak a lobbik a "törvényhozásra"! Ez ugye már nem megy!

  Ez onnan jön hozzánk.

  Az USA mióta Ázsia?

  Ne tessék hamis információkat terjeszteni!”
 • 2. achilleus 2012. szeptember 19. 12:50
  „Na szóval, minden bizonnyal a "dohánylobbi" meggazdagodását segíti elő az az eszméletlen szigor, ami Európában is egyedülálló: munkahelyek, vasút, buszmegállók és ki tudja még micsoda, a "dohánylobbi" érdekében korlátozzák - minden bizonnyal - a dohányárusítást 44 ezerről, 7 ezer helyre (az osztrák példa alapján), a "dohánylobbi" érdekében kezd a dohánytermékek ára nyugat-európai szintre emelkedni (a vágott dohánytermékeké is). Ésszerűbb lenne, ha már akkor az amerikai szesztilalomhoz hasonlítaná az intézkedések következményeit, de annak még nem jött el az ideje, na meg nehéz a Fideszt belekeverni, esetleg nem is teljesen veszélytelen. Így aztán marad ez a zűrzavaros, minden ésszerű logikát nélkülöző, alig burkolt "oligarcházás".
  1. Mozimasiniszta 2012.09.19. 11:03
  Ez azért nem semmi: http://www.scribd.com/doc/106074761/Baloldalisag-Remeny-Er%C5%91”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 19. 11:03
  „Kedves Hollósi ! akik most árusítanak - kevés kivétellel - azok nem kizárólag abból élnek meg ! így valóban lehetséges pár-ezer új vállalkozás és munkahely. Több írásából úgy látom, nagyon haragszik a Fidesz "csókosaira" nézetem szerint ennek egy oka lehet: Ön, vagy a környezete, a cucillisták csókosai közé tartozik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídépítők

"A városvezetés úgy készített terveket, hátha jó lapokat húzhat az elkövetkező időszakban is."
Tovább olvasom