Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Baklövés

JEGYZET - "Ez a korosztály éppen felnő, akarja, hogy hallják a hangját."
Nincs tandíj! Önköltség van, nézzék meg a szótárban, mi a különbség, mondta Hoffmann Rózsa hétfőn a parlamentben. Én azt hiszem, mindegy, minek nevezzük. A kifizetnivaló ugyanaz marad, ha gázszámla, ha adó, ha költségtérítés néven fordítja ki a zsebünket. Persze az, hogy fizessünk egy szolgáltatásért, önmagában, piaci alapon egyáltalán nem ostoba gondolat. Sőt! Más kérdés, hogy két kezemen meg tudtam számolni, hányan jelentkeztek hétfő este a Miérthallgatók fórumán, amikor elhangzott a kérdés: ki tudná most saját erőből finanszírozni az oktatását?

Négy éve – a mostani kormány kezdeményezésére – egyhangúlag törölte el az ország az akkor bevezetni kívánt tandíjat, mondván az oktatás az egyetlen kiút a szegénységből. Most ugyanez az ország megint dühös, átverték. De hát nem is, mondják az illetékesek: a négy évvel ezelőtti légből kapott sarc volt, ez pedig egy igazi, ízig-vérig unortodox konstrukció! Ja, az más! – kéne erre válaszolnunk.

Csakhogy úgy tűnik, megfeledkeztek valamiről. Annak a korosztálynak, amelynek hitelt ajánlgatnak, amely most egyetemre akar járni – akár tanulni, akár melegedni –, még nincs mitől félnie. Mondhatnánk, kis túlzással, hogy még nincs mit vesztenie. Nem véletlen, hogy a történelem során annyi megmozdulás, forradalom, változás kirobbantói voltak a hallgatók!

Ez a korosztály éppen felnő, most lép ki a nagybetűs életbe, akarja, hogy észrevegyék, akarja, hogy hallják a hangját. Ha valóban azt gondolták a törvényhozók, hogy itt ütköznek a legkisebb ellenállásba, hát hatalmasat tévedtek. Ha csak eszükbe jutott volna saját „rendszerváltó" énjük, nem követnek el ekkora baklövést. De az emlékezetükkel gond van, rég tudjuk. Orbán Viktor állítja, ő tavaly ugyanezeket a terveket adta elő a Rektori Konferenciának és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának is. Mindenki más emlékszik rosszul. Ő nem tárgyal, tessék inkább most már Balog Zoltánt zaklatni!

Az általános álláspont szerint aki fizet az oktatásért, majd jobban megbecsüli a tanulmányait. A költségtérítés ezek szerint záloga lesz a színvonalnak. Lehet, hogy igazuk van. Reménykedjünk, hogy a megmaradó egyetemek kinevelnek egy olyan politikusréteget, akik képesek lesznek önállóan megírni a szakdolgozatukat.

Olvasóink írták

  • 2. desdichado 2012. december 12. 23:28
    „Tényleg ütős! Kár, hogy az utolsó mondatba egy kis, stilisztikai-nyelvtani, egyeztetési hiba csúszott. Helyesen így lenne ...olyan politikusréteget, amelynek tagjai képesek lesznek... Igaz, ez a hiba manapság igencsak tipikus.”
  • 1. jq 2012. december 12. 12:00
    „Az utolsó mondat nagyon ütős, gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy összeg

"Lehet, hogy a célba vett szektor most nyel egy nagyot, de egyszer csak kiköpi, amit most ledugnak a torkán." Tovább olvasom