Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Balekok klubja?

"Aki csal a vízfogyasztással, valószínűleg a közös költség fizetésében sem jeleskedik."
Néha még trükközni sem kell, mint Szegeden, a Budapesti körút egyik háztömbjében – elég, ha van egy-két lakó, aki egyszerűen nem fizet. A szolgáltató cég hozzá akar jutni a távfűtés, víz, miegyéb árához, és ahogyan az szokás, az egyszerűbb utat választja: nem kutat, nyomoz, hogy ki a hunyó, hanem, ha lehetséges, a lakóközösségtől követeli a hiányzó pénzt. És hozzá is jut. Teljesen jogszerűen, de mégiscsak a többiek kárára, akik ezt követően előbb-utóbb fel fogják tenni maguknak a kérdést: érdemes-e a becsületesen fizetők táborához tartozni? Nem lehet, hogy azt már a balekok klubjának hívják?

Makón úgy hét-nyolc évvel ezelőtt ez a probléma egy panelházban merült fel, ahol a távfűtést egy közös gázkazán biztosította. A fűtést biztosító cég kora tavasszal megüzente a lakóközösségnek, gondoskodjanak a melegről, ahogy tudnak, mert őszre felmondja a szerződést, néhány lakó ugyanis összesen 2 milliós tartozást halmozott fel. A legpraktikusabb megoldás természetesen az lett volna, hogy a kazánt a továbbiakban üzemeltesse a lakóközösség. A Fűrész utca becsületesen fizető lakói ezt az egy megoldást zárták ki a lehetséges jó néhány közül azonnal és nagyon határozottan, pontosan azért, mert nem akartak fizetni mások helyett. Azóta minden lakásban egyedi gázfűtés van: mindenki fizeti a maga fogyasztását – ha valaki mégsem, a szolgáltató nem a többieket nyaggatja. A balekok klubja itt megszűnt.

Csakhogy nem lehet minden szolgáltatás esetében ugyanezt meglépni. Tipikusan ilyen például az ivóvíz is, amelynek fogyasztását a szegedi emeletes ház esetében kétszer mérik: egyszer a főmérőn, egyszer pedig lakásonként. A két szám persze többnyire nem stimmel, a különbség meg olykor 30–60 ezer forint is lehet – derül ki riportunkból. Ezt pedig a közös költségből fizetik. Hogy kik? Vagy a becsületesek, vagy a balekok – döntse el ki-ki maga. Egy biztos: aki csal a vízfogyasztással, valószínűleg a közös költség fizetésében sem jeleskedik.

Olvasóink írták

 • 6. mihaly-1 2011. február 23. 08:36
  „Mórahalmi Térségi Vízmű dolgozója, vezetők tudtával manipulálja a vízóráját, és még hány embernek segít, hogy a havi vízfogyasztása 5 fős családnak 2. m? legyen!
  Mi kerül az ivóvíz rendszerbe?
  Mi az, hogy tehetetlenek a vízművek a csalók ellen!!"Délmagyar" miért nem jelentik a Rendőrségnek!
  Elveszett vizet mért kell tisztességes fizető lakossággal megfizettetni?”
 • 5. kalkutta 2011. február 22. 17:47
  „No, ebből nagy kalamajka lehet. Újabb ok arra, hogy aki teheti meneküljön a közösből. Aztán tovább erősödik a gettósodás. Sajnos nem tudok megoldást erre.”
 • 4. Francois 2011. február 22. 14:18
  „3 macs
  Ezt szépen írtad "A gond ott kezdődik, hogy olyanok se fizetnek, akik megtehetnék mivel úgy gondolják, a szolgáltatók és a velük egy házban lakók nem tehetnek velük semmit" és ez így van , mi már mindent próbáltunk, sőt én olvasom mindenkinél, de vannak olyanok akik betelefonálnak a vízműnek korrigáltatni a számlát. Egy megoldás lenne, mindenki óráját a vízmű olvasná le, de amíg ez nem lesz addig sokan röhögnek a markukba és a közösböl szépen kifizetjük a hátralékot!:(”
 • 3. macs 2011. február 22. 13:44
  „2. Francois,
  úgy őszintén mit tehetne a vízmű? Nálunk is volt hasonló helyzet, végül kiderült, hogy a ház egy lakója nem szereltette fel a vízórát, de mindenkinek azt mondta nála is van óra. A közös költségben pedig fizettünk a fogyasztásukat. Megjegyzem sokáig, mert igazából senkit se izgatot annyira a dolog, hogy utána járjon.
  A fő és mellékórák eltérése abból is adódhat, nem egy időben olvassák le, illetve a mellékórákról nem a valós adatot diktálják be. Nem kell hozzá sok, elég csak néhány lakás eltérése.
  Nem hiszem, hogy akik rendesen fizetnek balekok. Ezzel a hozzáállással csak azokat erősítik, akik nem fizetnek és ezt nem is nagyon szégyelik.
  A gond ott kezdődik, hogy olyanok se fizetnek, akik megtehetnék mivel úgy gondolják, a szolgáltatók és a velük egy házban lakók nem tehetnek velük semmit. Ezen kéne változtatni, de nagyon gyorsan. Nálam akkor szakadt el a cérna, amikor kiderült, hogy a jelentős hátralékot felhalmozó szomszédom éppen építkezik és ezért nincs pénze a számlák rendezésére.”
 • 2. Francois 2011. február 22. 13:14
  „Felháborító a vízmű hozzáállása, környezetünkben is van aki nem fizeti a vizet és tehetetlen a vízmű, a fő órára hivatkozik. A nemfizetők meg jót röhögnek a markukba. A vízmű igazából nem is akar semmit tenni:(”
 • 1. klj_54 2011. február 22. 10:46
  „Külön sport az amikor egy ismert jól menő vállalkozó kiadja egy plusz két-félszobás lakását és egy kanyi nem sok annyit nem fizet több mint tíz éve a közösbe!
  Amikor 1985-ben megismertem akkor még egy egyszerű mezei normális dolgozó volt.
  Ma egy igen jól élő egyede a társadalmunknak, aki nem csak tulajdonával nem foglakozik a havidíj beszedésén kívül, de munkahelyén is megőrülne a hatóság, ha kimenne!
  Sajnos Szegeden mindenki puszi pajtás. tehát az érdem intézkedésnek reménye sincs:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csakhogy

"Tehát semmi nem az, aminek látszik, vagy nem egészen az." Tovább olvasom