Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Balfékek

JEGYZET - "Hiába a rezsicsökkentés, Innentől már ő is csak fizetgeti a hitelét."
Egy centit sem haladt előre az elmúlt héten a devizahitelesek ügye, mint ahogy nincs új fejlemény abban sem, átvállalja-e a kormány a települések maradék adósságállományát – ahogy azt Lázár János tíz napja jelezte. Óhatatlan a párhuzam, s az előbbi területen azért volt mozgás: tovább növekedett azok száma, akik nem tudják, vagy nem akarják tovább fizetni devizahitelük törlesztőrészletét. Szűkebb ismeretségi körömben is van egy úr, aki minap lett munkanélküli, tartalékából körülbelül szűk egy évig még tudná fizetni a részleteket – közben állást is találhat –, de úgy döntött, leáll.

Tökéletesen tisztában volt a devizahitel kockázatával, amikor felvette, kicsiben tőzsdézett előtte, s valamennyit még utána is, persze ekkora forintgyengülésre ő sem gondolt. Összeszorította a fogát, és fizetett, ám azóta megtudta miniszterelnökünktől, hogy hibás terméket sózott rá a bankja. Szóval most nem fizet, illetve úgy ügyeskedik, hogy ne legyen kenyértörés, azaz hitelfelmondás, végrehajtás, árverésre kijelölés, stb. Reagálni fog a banki felszólító levelekre, példásan együttműködő lesz, de csak fizetget. Azt mondja, mindenképpen a rászorulók táborában akar lenni, amikor eldől végre, hogyan segítik meg a devizahiteleseket. – Nem vagyok akkora balfék, hogy ne éljek ezzel, ha már a végtörlesztéssel nem tudtam – mondja. (Az igazság, hogy nem egészen a balfék kifejezést használta, hanem egy mély hangrendű, hasonló betűszámú és sz-re végződőt.)

Ez a balfékszinonima nagyban is működik, s az első önkormányzati adósságelengedés után a múlt héten újra előkerült. Ismét bőven jut belőle a községi gyógyszertárban vagy postán azoknak a polgármestereknek, akik voltak olyan józanok, hogy addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért. Vagy már akkor felismerték, hogy a devizahitel, a -kötvény hibás termék. Természetesen ezzel a második balfékezési hullámmal párhuzamosan ott van a mégis csak „tökös gyerek volt a Józsi, mert hitelt felvenni" vonal. Ez utóbbi posta- vagy patikaablakok jellemzően szépen burkolt, parkosított dísztérre néznek, nem úgy, mint a balfékezéstől hangosak.

Ismerősöm ajtaja egyébként egy balfék szomszédra néz, aki ha nehezen is, de fizeti lakásának devizahitelét, ő tehát nem hallgatott a jó tanácsra. Nem úgy, mint kettővel lejjebb, ahol egy magasföldszinti lakó úgy döntött, csatlakozik: hiába a rezsicsökkentés, innentől már ő is csak fizetgeti a hitelét.

Időnként megbeszélést is tartanak egy közeli, lakótelepi falatozóban, amelynek ablaka – nem fogják kitalálni – egy szépen parkosított, díszburkolatos területre néz...

Olvasóink írták

  • 1. Zember 2013. szeptember 16. 12:03
    „Hehe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgos napok a lövészárokban

"Az országban 2002 óta kampány van." Tovább olvasom