Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Ballagás, grízes tésztával

"Meg sem fordul a fejemben, hogy irigyeljem az idén ballagókat."
A mai napig nem jött ki a viaszfolt abból a farmeremből, amit a középiskolai szerenádon viseltem egy langyos, késő tavaszi éjszakán, miközben egy IFA nyitott platóján énekeltem ballagó osztályommal: „azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa". Annyira átéltem a dalt, hogy a kelleténél jobban megdöntöttem a kezemben égő gyertyát – így keletkezett a folt. Ha hozzáteszem, hogy a ballagási ebédemen a nyakkendőm pörköltszaftos lett, azt gondolhatja az olvasó: csupa kellemetlen emléket őrzök utolsó, középiskolás fokon eltöltött napjaimról.

Tévedés. Meg sem fordul a fejemben, hogy irigyeljem az idén ballagókat. Először is a válság miatt: „a praktikus és olcsóbb termékeket keresik a ballagási ajándékot vásárlók"; „az óra- és ékszerüzletekben is inkább csak nézelődnek" – olvashatjuk az utóbbi napokban a hazai sajtótermékekben.

Az Illés örökzöldjét énekelve eszembe sem jutott a „Ha elindul a vonat..." – márpedig a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete akciója most aktuálissá tette e klasszikust. Bejelentették, sztrájkot szerveznek április 30-án. Tegnap aztán visszakoztak: május 8-ra halasztják a munkabeszüntetést, mert több szülői és középiskolai szervezet, egyesület is megkereste őket.

Nyilván sokaknak összeszorult a gyomra arra gondolva, hogyan utaznak majd ballagásra, ha nem járnak a vonatok. De nem emiatt tapasztalható egyes szegedi éttermekben 40–50 százalékos visszaesés az asztalfoglalásokban. Inkább otthon főznek az emberek. Így – sarkítva – néhol őz- és szarvassült, másutt frankfurti leves és grízes tészta lehet a ballagási menü.

Annak viszont nem a gazdasági visszaesés az oka, hogy a szegedi Hanságiban idén szürkébb lesz a szerenád. A diákok nem veszik nyakukba a várost, az iskola dísztermében, közösen köszönthetik tanáraikat. Méltányolható az intézmény érvrendszere – de a diákoké is. Hiszen így nem emlékezhetnek majd a nyitott IFA-platón süvítő menetszélre, a Budapesti körút egyik ötemeletesének kapuja előtt halkan pengő gitárra...

Akkor már inkább a pecsétes farmer és a pörköltszaftos nyakkendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reklám a ládában

"Azonnal a kuka, avagy előtte még megsétáltatja az ember, elolvassa." Tovább olvasom