Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Ballasztok

"Újabb Tocsik-ügy – állítja az ellenzék, s noha lehetne párhuzamokat keresni, a Zuschlag-sztori inkább hű lenyomata a magyar politikai életnek. A pártfinanszírozási anomáliákkal összefüggő fantomszervezet-alapítási láz nem a kiskunhalasi titánnal kezdődött."
Alig kezdett el kikapaszkodni az MSZP a népszerűségvesztés szakadékából, a Zuschlag-ügy máris visszalöki a pártot – panaszolta egy szocialista honatya az egyik hírportálnak. 2004-ben, amikor egy holokauszt-megemlékezésen rögzítették Zuschlag felháborító viccelődését, normális ember azt gondolhatta: egyszer, s mindenkorra vége az ifjú képviselő politikai karrierjének, mert ilyen ballasztot egyetlen normális párt sem cipel magával.

Zuschlag ugyan lemondott mandátumáról, de csak hátrébb lépett. Kiskunhalas MSZP-s polgármestere tegnap ecsetelte egy rádióriportban, hogyan sikerült felduzzasztania saját embereivel a párt megyei szervezetét – olyannyira, hogy bekerülhetett a megyei közgyűlésbe és a pártszervezet ügyvezető alelnökévé is megválasztották Bács-Kiskunban. Ha nem lépett volna közbe az országos elnökség, az is lehet, hogy 2006-ban visszakerült volna még a parlamentbe is.

Újabb Tocsik-ügy – állítja az ellenzék, s noha lehetne párhuzamokat keresni, a Zuschlag-sztori inkább hű lenyomata a magyar politikai életnek. A pártfinanszírozási anomáliákkal összefüggő fantomszervezet-alapítási láz nem a kiskunhalasi titánnal kezdődött. Az egykori ifjúsági vagyonért már a 90-es évek közepén megindult a politikai harc: az épp regnáló oldal pénzlenyúlásra igyekezett felhasználni az ifjúsági célú alibi alapítványokat, fedőszervezeteket, amelyek visszacsorgatták a pályázatokon elnyert pénz egy részét. Így igyekeztek kikerülni a párttörvény rendelkezését, amely szerint állami szervek és vállalatok pártokat nem támogathatnak.

Évekig működött is a tisztának épp nem nevezhető gyakorlat, egészen addig, amíg mindkét oldalon meg nem jelentek a pártoktól függetlenül gátlástalan, törtető karrierista politikusok is. Közös bennük – mindegy hol állnak –, hogy hamar rájöttek: a politikailag vezérelt pénzosztásból saját célra is hasznot húzhatnak. Önjárók lettek, zsarolgattak, alkudoztak, pártjuk helyett többnyire saját anyagi érdeküket tartották szem előtt. Ahogy egy bennfentes elemző írta hétfőn a blogjában: Zuschlag iparszerűvé tette az ifjúsági pénzek „saját" egyesületekbe csatornázását, és onnan azonnali kivételét. Elszemtelenedett, érinthetetlennek képzelte magát, állítólag már azzal sem törődött, hogy az elszámolások rendben legyenek.

Lehet, hogy túl késő már kidobni a ballasztot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdavezér

"Ha nem Magyarországon élnék, azt mondanám: Torgyán Józsefnek semmi esélye sincs arra, hogy a… Tovább olvasom