Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Bálványos

"Orbán Viktor beszédében különben nem voltak új elemek."
Ahogy nyáron lenni szokott, a bálványosi szabadegyetem beszédtémát nyújtott az itthoni politikának. Az egyhetes tusnádfürdői összejövetelt már huszadik alkalommal rendezik meg, s túlzás nélkül mondható, hogy az erdélyi magyar értelmiség egyik várt eseménye évről évre. Küllemében talán Kapolcshoz hasonlít, a szabadegyetem politikailag középjobboldali, s amellett igen sokszínű kulturális találkozó; idén is megfértek benne a nemzeti liberálisok és konzervatívok, Markó Béla és Tőkés László, Emil Constantinescu volt és Traian Basescu jelenlegi román államfő, s egyhetes programjában, a borsátorban Somodi Sándor ásotthalmi borászunk is szerepelt.

Idén Traian Basescu előadása volt a legnagyobb nyilvánosságot kapott esemény. A román államfő egy asztalnál ült Tőkés Lászlóval és Orbán Viktorral, de ez sem jelentett neki biztosítékot, hogy autonómiával kapcsolatos nézeteit ki ne fütyülje az erdélyi magyar közönség. Utóbbiak közül számosan „Autonómia" feliratú lapot tartva tették nyilvánvalóvá véleményüket, s azt, hogy a mosolygó Basescu puszta megjelenése nem lesz elég. A román államfő a magyar autonómiaigénnyel szemben azt képviseli, hogy Romániában az általános helyi autonómiát kell megvalósítani, ami nem sérti a román alkotmányt. Basescut mindháromszor kifütyülték, ahányszor szó szerint is idézte az alkotmánynak az erdélyi autonómia útjában álló szövegét, miszerint Románia nemzetállam. Ezután Tőkés László EP-képviselő olvasta be neki a magyar közösség igényeit, ahhoz képest meglehetős higgadtsággal, hogy négy éve Basescuék intézték el: Brüsszelben ne lehessen helye az Európai Néppárt frakciójában.

A helybéliek ironikusabb része a sok érdeklődő és a külsőségek miatt „Orbán-koncertnek" nevezi Orbán Viktor elmaradhatatlan tusnádfürdői beszédét – amelyre azért mégis mindenki számít. Állítólag Basescu elnök is úgy került a szabadegyetemre, hogy régóta tervezte már a találkozót a magyar kormányfőesélyessel. Ezért valószínűleg a háttérben újszerűbb javaslatok is előkerültek. Orbán Viktor beszédében különben nem voltak új elemek; ismét kifejtette nézeteit a magyarországi politikai átalakulásról, az értékek átrendeződéséről, az állam és a tőke nélküliek új szerződéséről, vagyis mindarról, amiről a bukásban lévő szocialisták szóvivője már rutinszerűen mond valami szellemeset.

Olvasóink írták

 • 2. theseus 2009. július 21. 10:39
  „Tetszik az Orbán-koncert kifejezés. Koncerttel egyébként bárki próbálkozhat, de csak akkor lesz sikere, ha arra rászolgál. Bajnait, Gyurcsányt alighanem kifütyülnék, ha egyáltalán testőrök meg kordonok nélkül fel mernének lépni.”
 • 1. achilleus 2009. július 20. 20:12
  „Csak Orbán beszédének gazdasági részéhez:
  http://konzervatorium.blog.hu/2009/07/19/miert_ne_beszeljen_orban_a_gazdasagrol
  Igen hosszú, de tartalmas gazdasági-politikai elemzés, közel 200 hozzászólással.
  Nyakóról is egy nyúlfarknyi. ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

És jő a sötétség

"De jó is lenne, ha a valóságtól, a mindennapok rideg tényeitől is eltilthatnánk gyermekeinket!" Tovább olvasom