Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Bankócsere

JEGYZET - ˝A több évtizedes forinthasználat lehetősége mellbevágó.˝
A világ egyik legnehezebben hamisítható bankjegye lesz a magyar tízezres – büszkélkedett hétfőn Mádi László, a nemzeti bank készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője, amikor bemutatták a decemberben megjelenő új bankót. A 2010-ben kegyvesztetté vált fideszes politikus jegybanki szakértővé avanzsált, most olyan okosakat mond: „Lényegében csúcstermékről van szó. A legmagasabb nívót és színvonalat jelenti."

Fontos persze ez is, de momentán jobban izgatja a magyarokat a forint hónapok óta a béka feneke alatt tanyázó árfolyama. Erről most nem volt szó, viszont mellékesen kiderült: a 2018 végéig lecserélődő bankjegyállományt a kor technológiai fejlettségéhez igazítják, és több évtizedes használatot remélnek tőle. Gerhardt Ferenc alelnök azt is hangsúlyozta: mivel nincs hivatalos céldátum az eurócsatlakozás kapcsán, el kellett kezdeni a pénzcserét.

Egy illiberális országban, ahol bármi megtörténhet, és ahol csak az alákérdező lakájmédiának kegyeskedik időnként válaszolni a nép szolgái közt az első, a laikus állampolgár az ilyen apró jelekből, elszólásokból próbál messzire mutató következtetéseket levonni. A bankjegycsere legfőbb szakmai érveit persze megérti, de a döntés üzenetét is próbálja megfejteni. Eddig is tudtuk, hogy ebben az évtizedben már nem remélhetjük az euró bevezetését, de azért a több évtizedes forinthasználat lehetősége mellbevágó.

Szakértők szerint a forint tízszázalékos gyengüléséből ezermilliárdos bevétele is lehet a jegybanknak. Matolcsy Györgytől megtudtuk, ez nem közpénz. Elszórható a megfáradt jegybankárok rekreációját szolgáló úszómedencés vidéki kastélyra meg fővárosi luxusingatlanokra. Miközben az egész felsőoktatásra 134 milliárdot áldoz a kormány évente, a jegybanknak 200 milliárdból unortodox közgazdászképzésre is futja.

Mi egy bankrablás egy ilyen bankigazgatáshoz képest?!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intő

˝Eszik, nem eszik...˝ Tovább olvasom