Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Barackbukta

JEGYZET - "Jelezték a választóknak: dehogy is tartozunk össze!"
„Álmodtam egy barackfáról, ami alatt mindenki táncol. Veled álltam egy hatalmas körben, a puha fűben, egy harmatos réten. A kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek, szemünkben a boldogság fénye ég..." A jó ízlés ellen elkövetett terrorista támadásnak minősítette a Nemzeti összetartozás dalát tegnapi publicisztikájában Morvay Péter, a pozsonyi Sme munkatársa. A Szegeden is gyakran megforduló, és a hazai helyzetet jól ismerő szerző Barackpálinkába fojtott Trianon című cikkében azt is hangsúlyozta: magyar szemszögből Trianont joggal tartják tragédiának, ám „nincs olyan tragédia, amelyből a politikusok ne tudnának bohózatot csinálni." Minél kevésbé demokraták, annál inkább hiányzik az ítélőképességük, és emiatt a bohózat is törvényszerűen nagyobb.

Igaza lett: barackbukta lett kedden a Barackfából. A kormány félmillióért rendelt dalocskáját az ellenzék groteszk gagyiparádénak minősítette. A DK-s Vadai Ágnes pedig egyenesen úgy fogalmazott: a diktatúrákat idézi, hogy gyerekekkel is el akarták énekeltetni. Biztosan nem véletlen, hogy nem sikerült tegnap olyan iskolát találnunk, amely vállalkozott volna arra, a nyilvánosságnak is megmutatja, hogy hangzik diákjai előadásában a „mert mind egyek vagyunk".

A nemzeti összetartozás napja inkább arról szólt, hogy a kormányoldal és az ellenzék megint jól odamondogatott egymásnak. Jelezték a választóknak: dehogy is tartozunk össze! Az ünnepi szónokok napi politikai célokkal üzengetésre használták fel a gyászos trianoni évfordulót. „A magyar balliberális oldal árulta el a nemzetközösséget"; „bennük még mindig kommunizmus van: nemzetietlen, hitetlen és szabadság nélküli világ" – harsogták. Válaszul a trafikmutyit, a földpályázatokat, a kormányzati korrupciót emlegették.

Kutatok az emlékezetemben, mikor éreztem legutóbb, hogy létezik Magyarországon valamiféle nemzeti összetartozás. Az 1989. március 15-i ellenzéki nagygyűlések jutnak az eszembe, meg az 1990-es első szabad országgyűlési választás, amelyen a voksokat számoltam egy szavazókörben. Az egyik rendszerváltó párt segítőjeként akkor azt hittem, miután megalakult a szabadon megválasztott kormány, normális ország születik, ahol nem kell többé folyton a napi politikával foglalkoznia annak is, akinek nem ez a szakmája.

Voltak még hasonló naivak néhány milliónyian.

Olvasóink írták

 • 17. theseus 2013. június 07. 13:20
  „16. tuskóhopkins 2013.06.07. 11:19

  Köszönöm, így még szórakoztatóbb ez a remek dialógus! Kár, hogy nem tud angolul, mert az ma elég fontos a globális gondolkodáshoz.”
 • 16. tuskóhopkins 2013. június 07. 11:19
  „Kedves 14. antipolgar,
  ismét jó volt olvasni demokrácia és humanizmus iránti érzékenységről tanúskodó sorait. Ezeket a mondatokat szinte szó szerint ismételve én is elmondtam már kételkedő és elégedetlen, olykor reményvesztett és kiábrándult barátaimnak, "jobb" és bal" oldalon egyaránt. (A KRESZ-ben helyénvaló besorolást gondolkodásra, világlátásra csak igen nehezen tudom alkalmazni, sokkal inkább az ember- és értéktisztelet szempontjait tartom előbbre valónak.)
  Úgyhogy egyet gondolunk.
  És persze én is reménykedem.
  Tán kicsit ideillik a kádár-kori városi legenda (nem tudom biztosan, megtörtént-e), amely szerint ezt írták egy Lenin-szobor talapzatára: "Ne mosolyogj, Iljics, nem tart örökké. / Százötven év alatt sem váltunk törökké!"
  Ebben bízhatunk.
  Hozzátéve: természetesen mindenkinek, a maga helyén, életének szűkös kis színpadán meg kell megtennie, ami tőle telik. Mert a változás nem jöhet kívülről. Mint a riói környezetvédelmi konferencia jelszava: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. Amíg ezt nem ismeri föl a társadalom döntő hányada, addig valóban ne siránkozzunk, ha nem tetszik a rendszer.
  (Bizonyos kommentelőkről meg csak annyit: a lónak nem lehet imádkozni...)”
 • 15. theseus 2013. június 06. 18:16
  „14. antipolgar 2013.06.06. 17:19

  Várom a sztori folytatásait, igazán szórakoztató! Persze csak akkor, ha fikcióként tálalja. Ha nem, akkor sajnálom, mert a skizofrénia súlyos betegség.

  MRCVS
  Sorry
  Your search returned no results, please try another.”
 • 14. antipolgar 2013. június 06. 17:19
  „Tisztelt tuskohopkins! Az On felelme, miszerint "az apátia erősebb lesz a változtatásba vetett hitnél" velemenyem szerint valoban valos aggaly. Am a tortenelem arrol gyozott meg - kulonosen miota mashol elek -, hogy semmi sincs ingyen es plane nem ok nelkul. Ha a magyar nep (hatarokon innen es tul) nem akar elni a szavazati jogaval, akkor ne is sopankodjon, hogy az orszagot nem ugy es abba az iranyba vezetik, ahogy es ahova szeretne. Ketsegtelen tortenelmi teny, hogy mi magyarok mindig jobban szerettunk panaszkodni, mint tenni valamit a jobb eletert. De ezt iroink, koltoink, realis tortenelmi szemleletu torteneszeink mar mind leirtak - es nemcsak jelen korunkban, hanem evszazadokkal ezelott is.
  Probalna csak megcsinalni az itteni (Anglia) kormany annak a tizedreszet, amit Magyarorszagon a kormany megenged maganak (Itt es most nemcsak a jelenlegi magyar kormanyrol beszelek, de az ketsegtelen, hogy ebbeli buzgalmuk minden elobbinel tultesz). Magyar mentalitassal egeszen apronak nevezheto dolgokert is tomegek mennek az utcara, es elnek a demokracia biztositotta tiltakozasi jogukkal. Amig ez nem lesz Magyarorszagon is igy, addig azt kell mondjam, hogy nem is erdemel a magyar nep mast. Masreszt ha a bekemenetet ossze tudjak trombitalni (ok is magyarok, ne felejtsuk), akkor a mostani rendszerrel elegedetlenek is megtudjak csinalni, HA AKARJAK!!
  Szandekosan nem emlitettem egyeb hozzaszolot a megelozo hozzaszolasomban. Azert tettem ezt, mert az az ember (fuggetlenul attol, hogy egyebkent egyetertek vele, vagy nem), aki rendszeresen hazudik, csusztat, olyan szemelyes korulmenyeimet is vitatja, amit nem ismer, csak gondol, vel, az szamomra egy beteg ember - es mint olyan, alkalmatlan arra, hogy vele diskurzust folytassak. Ezert is igertem meg (nem neki, hanem a tobbi hozzaszolonak), hogy befelyezem a vele valo ertelmetlen parbeszedet.
  Hat ez az en "mesem", amit (ezek szerint) folytatok, es bar ket hete (ha jol emlekszem) mar megadtam azt az MRCVS szamot, ami alapjan barki be tudott azonositani az interneten, egyuttal meggyozodni arrol, hogy amit magamrol allitok, az igaz-e. Mindegy, ezuttal a hitelessegem kedveert maskent is bemutatkozom. Zarojelben emlitem meg, hogy kommentelo "tarsunk" szerint nyilvanvaloan en vagyok az egyik balos ujsagiroja a Delmagyarnak, aki sheffieldi allatorvoskent es angol allamplogarkent kommentalja allitolag sajat cikkeit. De nem is Sheffieldbol irkalok a sajat cikkeimhez, hanem Szegedrol. Ez egeszen biztos, sot "annyira átlátszó, hogy az már szánalmas".
  Mindenki dontse el maga, hogy ki es miert szanalmas ebben a tortenetben.
  Hogy miert fedem fel magamat? Azert mert bar nincsenek tul jo tapasztalataim a jelenkori magyar hatalom kritikaval szembeni viselkedeserol, azert azt meg en sem kepzelem, hogy angol allampolgarkent valasztott hazam hatosagai elleneben is kellemetlenkedni mernenek. Ha igen, meg lesz a megfelelo valasz.
  Udvozlettel: Dr. Istvan P. 64. Deerlands Close, Sheffield, S5 8AF, United Kingdom”
 • 13. tuskóhopkins 2013. június 06. 10:02
  „Hejesbítés:
  Érdekes lehet így élni.
  Hozzátéve: ámde szemellenző nélkül tágabb a horizont.
  Csak halk javaslat, felebaráti szeretettel.”
 • 12. tuskóhopkins 2013. június 06. 09:48
  „11. theseus,
  örömmel látom, hogy rosszhiszeműsége ("a lap baloldali újságírói különböző álneveken") változatlanul jó egészségnek örvend. Mondandóm /-dónk lényegét változatlanul nem érti (nem akarja érteni, a lényeg szempontjából édes mindegy), a tények látókörén kívül eső hányadára továbbra sem kíváncsi.
  Érdeles lehet így élni.
  És bizonyára fárasztó is.”
 • 11. theseus 2013. június 06. 08:57
  „Már vártam antipolgár sheffieldi sztorijának folytatását, tudtam, hogy nem bírja ki, és - ígéretével ellentétben - folytatja a meséjét. Jól eldiskurálnak itt a lap baloldali újságírói különböző álneveken, de ez annyira átlátszó, hogy az már szánalmas.
  Ahogy írtam szomorú, ahogy a lap jegyzetírói mindent kizárólag pártpolitikai szemüvegen keresztül tudnak szemlélni, és Trianon is csak ezért érdekes számukra; az évforduló és az ünnep számukra a barackbuktát jelenti. A határon kívüli barátaim meg panaszkodnak, amikor lerománozzák őket Magyarországon az ilyen firkászok és az általuk propagált pártok tevékenysége nyomán. (Kíváncsi vagyok, megjelenik-e ez a kommentem.)”
 • 10. tuskóhopkins 2013. június 06. 08:38
  „Tisztelt 9. antipolgar , úgy látom, azonosak a tapasztalataink, családi és határon túli téren is. Fel- és délvidéki, székelyföldi barátaink az Ön által leírtakhoz hasonlóan látják a helyzetet, az elmúltnyócév bűneit, a most regnáló képmutatók átlátszó trükkjeit, hazugságait. Minden gondolatával egyetértek - a végét kivéve (bár azzal is szeretnék egyetérteni).
  Attól tartok (egyre erősebben), hogy az apátia erősebb lesz a változtatásba vetett hitnél. A liberálisnak nevezett oldalon hiányzik az a fanatikus, kritikátlan (már csaknem isten-) hit, ami az orbánistákat díszmenetben hajtja az újabb fülkeforradalom zászlaja alá.
  Ne legyen igazam, azt kívánom.”
 • 9. antipolgar 2013. június 05. 21:39
  „Kedves cikkiro, tuskohopkins, desdichado, dimari! Gratulalok a cikkhez es a kommentekhez is. Felvideki magyar apamtol sokat hallottam, hogy mit jelentett az ott elo magyaroknak Trianon. Sot, amikor 47-ben hazakerult par ev fogsag utan, akkor nemcsak azzal talalta magat szemben, hogy szulofaluja immar ismet Csehszlovakiahoz tartozik, de mint (magyar) kulaknak, mindenuk a kommunistake lett. Ugy hogy higgyek el, kello empatiam van a trianoni hatarokon kivul rekedt nemzetbeli testvereink iranyaban, de a kommunistak altal tonkretettek fele is.
  Megis azt mondom, ahogy a jelenlegi kormanyTrianont kezeli, az szegyenletes es verlazito. Nagyon atlatszo az a szavazatvaro magyarkodas, amit a magyar kormany eload. Felvideki rokonaim hol panaszkodnak, hol rohognek azon az operett-magyarsagon, amit kormanyunk felejuk mutat. Az a helyzet, hogy a kintrekedt magyarokat a Vezer es igen tehetsegtelen csapata eppugy hulyere veszi, miny ahogy az orszaghataron belulieket.
  Mas. Valoban sokan naivnak bizonyultak es bedoltek a 2010-es valasztas alkalmaval a Fidesznek. Ebben persze (elismerem) segitett az elozo kormany Bajnai elotti tevekenysege is. Jomagam azok koze tartoztam, akik mar az Antall kormany utani idokben sem hittem a Fidesznek. Hogy miert? Mert tobb vezetojuket szemelyesen ismertem.
  Ezzel egyutt azt mondom, hogy a legpesszimistabb varakozasomat is sikerult nekik felulmulni arok asasban, az otvenes evek kommunista modszereinek (Alkotmany, media, AB, birosagok, valasztasi rendszer, tenderek, mutyik, vissza-allamositasok, folyamatos ellenseg kereses, ontomjenezesek, stb.) alkalmazasaval.
  Masodik hazambol rendszeresen olvasom a Delmagyart es be kell valljam, nem tudom, hogy sirjak vagy nevessek azokon a rendszeres (es ha kell, ha nem) hozzaszolokon, akik tenybeli tevedesek miatt vagy megfelelo ismeretek hianyaban (jobbik eset), maskor pedig TUDATOS csusztatasok vagy nyilvanvalo hazugsagok elorangatasaval vedik a vedhetelent.
  Mindegy. A terhesseget is csak 9 honapig lehet titkolni, utana minden kiderul. Ne felejtsuk, hogy az orszag ismet vajudik, a "szules" varhato ideje: 2014.”
 • 8. dimari 2013. június 05. 19:45
  „Az a helyzet, hogy emlékszünk a megkülönböztetésekre is, pl bizonyos csoport által (Fidesz) hónapokig viselt kokárda, "a haza nem lehet ellenzékben" (Orbán), trafik pályázat kedvezményezettjeinek indoklása stb.
  Ne legyünk már naivak, ezek az összetartozós dumák most a külföldön élő magyaroknak szólnak a SZAVAZATOKÉRT!”
 • 7. desdichado 2013. június 05. 19:22
  „Kedves Hollósi Úr!
  A szívemből szólott, gratulálok! Ilyen kreált dalocska nem sokat tud tenni a nemzeti összetartozás érdekében. Ezen a téren azt értékelném igazán nagy sikernek, ha ezen a megmaradt 93 ezer négyzetkilométeren élők több mint fele, nyilvános, nemzeti ünnepeken, iskolai és egyéb rendezvényeken maga is énekelné a Himnuszunkat. Ezzel a klasszikus zeneművel ugyanis semmilyen nótácska nem lesz képes felvenni a versenyt, éppen ezért nincs, és nem is lesz rá szükség.
  És, bizony jómagam is beletartozttam az említett, néhány milliónyi naiv honpolgár körébe, bár nem számláltam szavazatokat. Csak hát a dolog annyira multt idő, hogy két t-vel kell írni, még akkor is, ha ellentmond a magyar helyesírás szabályainak.”
 • 6. tuskóhopkins 2013. június 05. 18:48
  „theseus, csak annyit, hogy meg fog lepődni: magam éppen tegnap szerepeltem egy Trianon-megemlékezésen, amelyen bácskai barátainkat is vendégül láttuk. Ez Trianon és utóéletének lényege, szerintem, nem a lózungok, amibül vót mán elég a szociba.”
 • 5. tuskóhopkins 2013. június 05. 18:34
  „Az a szomorú, kedves 4. theseus, hogy kegyed ennyire nem lát különbséget a dolgok lényege és az ostoba kormányzati felszínesség között. Trianonnak égegyadta köze sincs ehhöz a barackos zenei zagyva giccsparádéhoz. Ha javasolhatom, ez irányba tessen próbálkozni gondolatilag.”
 • 4. theseus 2013. június 05. 17:50
  „3. tuskóhopkins 2013.06.05. 17:18

  Szomorú, ha valakinek csak ennyire futja Trianon kapcsán. Én speciel örülök, hogy Szeged nem került a határokon túlra, mint pl. Szabadka. Itt nem kell attól tartani, mint a vajdasági barátaimnak, hogy megverik őket, ha magyarul beszélnek az utcán. Nekem nem kellett elmenekülnöm onnan, hogy ne kelljen a szerb hadseregben Boszniában harcolni, mint sokaknak a kilencvenes években. Innen könnyű viccelődni és gúnyolódni, de fordított helyzetben, 15 km-rel a szerkesztőségtől már talán nem így viselkedne sem a szerző, sem a kommentelő (bár lehet, hogy a kettő ugyanaz). Gondolom, másnak nem volt gusztusa hozzászólni ehhez az irományhoz. Azért szerencsére voltak ennél méltóbb megemlékezések is az ünnepről, és szerencsére azokról is beszámolt a lap.”
 • 3. tuskóhopkins 2013. június 05. 17:18
  „theseus, üdv a Barackosban.!”
 • 2. theseus 2013. június 05. 14:55
  „1. tuskóhopkins 2013.06.05. 11:13

  Nomen est omen.”
 • 1. tuskóhopkins 2013. június 05. 11:13
  „Mindjárt dél, és sehol egy Hollósi-fóbiás nemzetvédő. Talán a Nemzeti Barackosban tapodják egymás talpát, kezeik összeérve, ajkukon zengazének. Az idegenszívű Bajnai-gárdisták meg csak mérgezik a magyar szívek kútjait. De meddig még, véreim, magyarok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökország jobban teljesít

"Nem akarnak egy vallás által befolyásolt, érzelmi fanatizmusra építő, elbutult államban élni." Tovább olvasom