Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Barikádok felett

"A politika áldozata marad továbbra is 1956, ha most, a jubileumi ünnepen se szüntetik be a tüzet a pártok barikádharcosai."
A politika áldozata marad továbbra is 1956, ha most, a jubileumi ünnepen se szüntetik be a tüzet a pártok barikádharcosai.

Ultimátumot adott, bojkottra hívott, s most a személyes negligációt is fölvette Gyurcsány-ellenes arzenáljába az ellenzék. A kormányoldal vezetőjének eltávolítása érdekében bevethető eszközök közé immár olyanokat is beemelt a Fidesz, amelyekre nincs példa demokráciánk történetében. Igaz, a másik oldalon is példa nélküli változatosságú a már a csapból is folyó érvelésözön: miért kell a kormánynak a helyén maradni. A kitartás, az újítási hajlam, a határok feszegetése szimpatikus tulajdonság – úgy általában. De akarnokságnak és fafejűségnek minősül, ha nem vezet eredményre, például itt és most nem hozza el, inkább elodázza a politikai és erkölcsi válság megoldását.

Kiradírozták történelmünkből 1956-ot több mint harminc éven át. De a rendszerváltozás után se vált egységessé a még egy hónapig sem élő forradalom megítélése. Talán éppen azért, mert máig sem tisztáztuk: milyen sokféle indíték, mennyire különböző szereplők akarata és hányféle véletlen egybeesése szülte meg e forradalmat. Az elmaradt leltár azonban egyetlen mai „nagypolitikust" sem hatalmaz fel arra, hogy kicsinyes napi harcaiban feláldozza 1956 lényegét, az emelkedett közös cselekedet, most az ünneplés lehetőségét.

Kis létszámú politikai elitünk kicsinyességét nagyítja fel a helyiek nagyvonalúsága. Két, ellentétes színezetű megyei jogú váro-
sunk vezetői is politikai érettségükről tesznek tanúbizonyságot azzal, hogy együtt is képesek az ünnepre 1956 ötvenedik évfordulóján.

Hagyománnyá lett, Szegeden és Vásárhelyen is az október 23-i ünnepen a rendezvénysorozat, amibe belefér a politikai szín szerinti program, miközben nem veszít súlyából a városi ünnepély, melyet egyik oldal sem sajátít ki, illetve egyik sem bojkottál. Különösen nem a jubileumi évfordulón. Mikor alkalom kínálkozik arra, hogy a köztudat részévé emeljünk olyan, eddig eltemetett tényeket, mint hogy a szegedi egyetemen alakult meg az első forradalmi szervezet, a Tisza-parti városban mondták ki és rögzítették pontokba először a forradalom követeléseit. Akkor kivívtuk a világ elismerését. Most rajtunk a világ szeme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéglisarc

"Hogy ez most megszorítás, reform, netán csak az üres államkassza feltöltését szolgáló rendelkezés,… Tovább olvasom