Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Bartha búcsúja

"Bartha László kilépési nyilatkozatával felhívta a figyelmet a konzervatív szóra, amely a legtöbb pótcselekvést fedi a jobboldalon."
Bartha László, Szeged egykori polgármestere levélben jelentette be, hogy kilép a Fideszből, mert szerinte a párt eltért az 1998-ban képviselt konzervatív értékrendtől, új szövetségesei mögött nem áll igazi társadalmi támogatás, és jelöltjeik „katasztrofális vereséget szenvedtek". Bartha lényegében a nemzeti liberalizmust hiányolja a Fidesz szövetségpolitikájából, kritikájának éle pedig főleg a párt szegedi vezetése ellen irányul.

Bartha László ugyan nem tér ki saját politikai múltjára, de két politikusi karrier összevetése beszédes ebben a témában. Hódmezővásárhelyen Lázár János úgy tudta megerősíteni 2002 után a Fidesz vezető szerepét, hogy sem elődjéről, Rapcsák Andrásról, sem róla nem lehet elmondani, hogy a Bartha László által említett, „elfogadott határok közötti" liberalizmus színezte volna politikájukat. Meglehet, a politikai siker nem pusztán politikán múlik, hanem a vezetőn is. A hatékony politikusi cselekvésnek nagy hatása van, főként egy település élén, ahol a választók közvetlenül tapasztalják a döntések következményeit. Ehhez már csak kevés eszmei köretet kell hozzáadni, hogy a politikus sikeres legyen.

Bartha Lászlónak annak idején ez nem sikerült. Polgármesteri négy éve Szeged eddigi egyik legtámogatottabb ciklusa volt, a városi fejlesztések is indokolhatták volna országgyűlési képviselői újraválasztását, mégsem így történt. Polgármesternek pártja már nem jelölte. Helyét Szeged élén Botka László személyében az ellenfél pragmatikus politikusa vette át, aki – Lázárhoz hasonlóan – sikeresen érte el, hogy nevét a cselekvéssel és ne a vitákkal kapcsolják össze. Részben éppen ez a hátrány az, ami a Fidesz szegedi szervezetét évek óta eredménytelenül állítja kihívás elé.

Ettől függetlenül Bartha László kilépési nyilatkozatával felhívta a figyelmet a konzervatív szóra, amely a legtöbb pótcselekvést fedi a jobboldalon. A magyar posztkommunizmus egyik bravúrja az volt, hogy szakértőként és modernként adta el magát, miközben átmentette érdekviszonyait. Eközben az emberek azt érzékelik, hogy egyre széttöredezettebbek a hagyományt, a magyar társadalom önszervező erejét még őrizni képes viszonyok, azok, amelyek életszerűvé tesznek egy konzervatív politikát.

A hozzáértő és cselekvő imázst nehéz megszerezni, s ebben a sérelmi gesztusok teljesen hatástalanok. Cselekvésben, programokban és fejlesztésekben a konzervatív politika is gondolkodhat. Más választása nincs is Magyarországon, ahol az állampárti idők elvették a demokrácia lehetőségeit, az új idők pedig az értékőrzés készsége helyett pragmatizmust tanítottak a szavazóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünneplők

"...elkezdődött – és máig tart – a falunapok divatja. Bár egyre több településen a régi,… Tovább olvasom